ЕВРОПЕЙСКИ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР
ЕВРОПА ДИРЕКТНО - ВРАЦА
Меню
Библиотека

БИБЛИОТЕЧЕН
КАТАЛОГ
на ТПП ВРАЦА

За връзка с нас

Можете да се свържете с EUROPE DIRECT - Враца по следните начини:

 •  телефон: (092) 660271, 660273

 •  e-mail адрес: еudirect-vratsa@online.bg

Можете да се свържете с Европейския информационен център Europe direct чрез безплатен телефонен номер: 0080067891011 от всяко място в 27-те страни-членки на ЕС.

Полезни връзки 

 

Потребители онлайн
Сега има:
1 гости онлайн.
Посетители
Днес:
Хита179
Посетители27
Този месец:
Хита531222
Посетители12679
Общо:
Хита578635
Посетители15488
Новини

 
2014-12-18 12:15 - Полският филм „Ида“ спечели филмовата награда LUX за 2014 година
Европейския парламентНа официална церемония в Страсбург председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви лауреата на тазгодишната награда за кино LUX на Европейския парламент. „Ида“ е разказ за млада жена, която търси идентичността си и емоционална лична история, изградена в контекста на болезненото минало на Европа.
При получаването на наградата от председателя на ЕП, режисьорът на „Ида“ Павел Павликовски заяви: „Ида е филм, който успя да докосне публиката в цяла Европа Това показва, че киното все още има важна роля в нашето общество (...). Наградата LUX представлява нов тип награда за европейски филмови творци (...) която също така дава възможност на хиляди европейски граждани да се обединят и изпитат споделени емоции.“

Филми, които надскачат националните граници

Заглавията, достигнали до финалната селекция, са субтитрирани на всички 24 официални езика на ЕС благодарение на европейско финансиране. Те бяха прожектирани безплатно по време на LUX дните в 28-те страни членки. Крайният победител беше избран чрез тайно гласуване сред европейските депутати.

Поздравявайки победителя, г-н Шулц заяви: „Европейските филми не показват просто едно „някъде“ и „някога“ - те представят специфични места и контекст (...). Те ни позволяват да научаваме за общата ни история и за историите на нашите съседи; те разкриват аспекти от реалността и живота на други държави и ни помагат да опознаем себе си и съседите си по-добре. Историите, разказани от европейското кино, ни дават шанса да разберем останалите и да заздравим чувството на обща принадлежност, преодолявайки националните разделения“.

Силвия Коста, председател на комисията по култура и образование, допълни: „Инициативата на Европейския парламент за наградата Lux е нещо уникално: три филма със субтитри на 24 езика, показани в 28 страни, в най-малко 18 фестивали, в повече от 40 европейски градове; дебати и разговори за Европа за едни и същи културни продукти. Това е нещо, което не е било правено преди от никого.“

Европейският парламент връчва ежегодно наградата, за да помогне за популяризирането на филми, които докосват сърцето на обществения дебат в Европа. Сред финалистите за 2014 г. бяха и заглавията „Врагът на класа“ (Словения) на Рок Бичек и „Банда момичета“ (Франция) на Селин Сиама.

Във всички европейски държави със субтитри на 24 езика
Заглавията, достигнали до финалната селекция, са субтитрирани на всички 24 официални езика на ЕС благодарение на европейско финансиране. Те бяха прожектирани безплатно по време на LUX дните в 28-те страни членки. Крайният победител беше избран чрез тайно гласуване сред европейските депутати.
 

2014-12-18 12:14 - Парламентът прие Бюджет 2015 и коригиращия бюджет за 2014 г.
Европейския парламентПарламентът гласува днес проектобюджета на ЕС за 2015 г. и изменението на бюджета за 2014 г. Бюджет 2015 предвижда 145,32 млрд. евро за поети задължени и 141,21 млрд. евро за плащания. 4,25 млрд. евро са предвидени за уреждане на неизплатени сметки, останали от 2014 година.

„Ясно е, че сумите, които трябва да приемем, в най-добрия случай само ще стабилизират нивото на европейския дълг. Това, което ми дава надежда е планът за намаляване на количеството на неплатените сметки“, заяви председателят на комисията за бюджети г-н Жан Артюи (АЛДЕ, Франция) по време на заключителния дебат на 16 декември. „Правителствата са поели политически ангажименти, но след това не са платили дължимото. Трябва ли да припомняме отново, че плащанията са само техническа последица от поетите ангажименти?“, запита той.

Приоритет на Парламента беше да осигури достатъчно средства, за да се платят най-належащите сметки към фирми, работещи по европейски проекти в страните членки, да създаде подробен план за изчистване за натрупаните стари задължения, както и да осигури инвестиции за финансиране на приоритетни области.

4,25 млрд. повече за плащания през 2014 г. и компромис за 2015 г.

Преговарящите за бюджета извоюваха допълнителни средства, за да се изплатят задълженията към изпълнители по европейски проекти като местни организации, неправителствени организации и малки фирми. Постигнатият компромис за Бюджет 2015 защитава плащанията към бенефициенти в областите, които бяха най-силно засегнати от забавянията.
  кликни тук за повече...

2014-12-18 12:10 - Евробарометър: Доверието в Европейския съюз нараства
Европейския съюзПо-голям брой граждани имат положително мнение за Европейския съюз и вярват в него. Това показва последното проучване „Стандартен Евробарометър“, публикувано днес. Есенното издание на това изследване за 2014 г. е първата анкета, проведена в целия ЕС, откакто Комисията на Юнкер встъпи в длъжност на 1 ноември 2014 г.
Новите резултатите показват подобрение по важни политически показатели и значителна обществена подкрепа за ключовите политически приоритети, набелязани от новата Комисията.
Броят на европейците, заявили, че имат положително мнение за ЕС, е нараснал от 35% през юни до 39% през ноември. 37% са с неутрално мнение, докато 22% застъпват негативно мнение (спад спрямо резултата от 25% през юни).
Европейците, които заявяват, че имат доверие в Европейския съюз, са се увеличили на 37% (с 6 процентни повече пункта спрямо предишното проучване, проведено веднага след изборите за Европейски парламент). Средното ниво на доверието в националните правителства също леко се е повишило, достигайки 29% (+2 пункта).
България остава сред страните с най-положително отношение към Европейския съюз (51%) като по този показател дели 4-то място в ЕС с Люксембург. Най-големи евроентусиасти са гражданите на Полша (61%), Румъния (59%) и Ирландия (53%).
Според резултатите през последната половин година българските граждани са променили мнението си за единната европейска валута и сега има мнозинство (45% срещу 42%) в подкрепа на еврото.
 

2014-12-18 12:01 - Работният план на ЕК за осигуряване на заетост, растеж и инвестиции
Европейския съюзЕвропейската комисия прие днес своята работна програма за 2015 г. – действията, които Комисията възнамерява да предприеме през следващите 12 месеца с цел постигането на реално подобрение по отношение на заетостта, растежа и инвестициите, както и на конкретни ползи за гражданите. Това е програма за промяна. Гражданите искат по-малка намеса на ЕС в тяхното ежедневие, особено когато държавите членки имат по-добри възможности за действие и намиране на решения. Техните очаквания са ЕС да бъде водеща сила по отношение на големите икономически и социални предизвикателства, като борбата с безработицата и повишаването на конкурентоспособността. Гражданите искат от ЕС по-голяма откритост и прозрачност по отношение на неговите решения и тяхното осъществяване.
Приемането на работната програма е добра изходна точка, тъй като в нея са очертани по съвсем прозрачен начин нещата, които ЕС ще извърши през 2015 г.
Председателят Жан-Клод Юнкер заяви: „ Сегашната Комисия беше избрана въз основа на ясен политически мандат: десетте приоритета, посочени в нашите политически насоки. Днешната работна програма представлява превръщането на тези 10 приоритета в първите конкретни резултати. Гражданите очакват ЕС да играе решаваща роля по отношение на големите икономически и социални предизвикателства, но искат по-слаба намеса, когато държавите членки са по-добре подготвени да дадат верния отговор. Ето защо сме поели ангажимент да прокарваме промени и да бъдем начело на един ЕС, който действа по-мащабно и е по-амбициозен по големите теми и предприема по-малко действия и е по-сдържан по темите от малък мащаб.“
  кликни тук за повече...

2014-12-18 11:41 - Мащабна кампания за представяне на инвестиционния план на ЕС
Европейския съюзЗаместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, дава старт на презентации в 28 страни от ЕС за популяризиране на инвестиционния план на ЕС на стойност повече от 300 милиарда евро и за представяне на новите възможности пред правителства, инвеститори, предприятия, регионални органи, профсъюзи и общности.
Заместник-председателят Катайнен заяви: „Нашето послание е много ясно: работим при много кратки срокове за привличане на нови инвестиции, които да се влеят в нуждаещите се от пари в брой бизнес начинания, стартиращи предприятия, инфраструктурни проекти в сферата на транспорта и широколентовия интернет, в нови училища и болници". Започваме това начинание, като се опираме на силната политическа подкрепа, която вече имаме, и за да обясним на публичния и частния сектор по какъв начин могат да се включат."
  кликни тук за повече...

2014-12-18 11:40 - По-информативни етикети на храните за европейските потребители
Европейския съюзОт 13 декември 2014 г. новите правила на ЕС за етикетиране  , приети от Комисията през 2011 г., ще гарантират на потребителите по-ясна, по-подробна и точна информация за съдържанието на хранителните продукти и ще им позволят да правят информиран избор за консумираните от тях храни.
Витянис Андрюкайтис, европейският комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви: „От 13 декември 2014 г. европейските граждани ще видят резултатите от полаганите в продължение на години усилия за подобряване на правилата за етикетиране на храните. Ключовата информация за съдържанието вече ще се отбелязва по-ясно върху етикетите, а това ще помогне на хората да правят информиран избор за храните, които купуват. Благодарение на новите правила потребителите са поставени на първо място и получават по-ясна информация по начин, който не затруднява предприятията.“
  кликни тук за повече...

2014-12-05 14:45 - ЕКотпуска почти 105 милиона евро на България за подпомагане на най-нуждаещите се
Европейския съюзЕвропейската комисия прие днес оперативна програма за България, за която ще се използват средства от новия Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се (FEAD). За периода 2014—2020 г. България ще получи 104,8 милиона евро (по текущи цени), с които ще осигури основно материално подпомагане за най-нуждаещите се в страната. Към тях ще бъдат добавени над 15 милиона евро от българския държавен бюджет.
Мариан Тейсен, комисар по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност, заяви: „Приветствам горещо програмата на FEAD за България, която ще подпомогне усилията на страната за намаляване на броя на хората, страдащи от материални лишения. Вярвам, че благодарение на фонда ситуацията ще се промени – като осигури спешна помощ на хората в най-неблагоприятно положение, FEAD ще допринесе за напредъка на България в постигането на нейната цел до 2020 г. 260 000 души да преодолеят прага на бедността.“

В България Фондът за европейско подпомагане на най-нуждаещите се ще финансира раздаването на индивидуални пакети с хранителни продукти и на топла храна от социални кухни, както и съпътстващи социални услуги. Дейностите по изхранване на бедните ще да започнат още тази зима. Те ще бъдат организирани от общините и партньорски организации, които ще правят доставки по домовете за хората със затруднено придвижване.
  кликни тук за повече...

2014-11-27 15:52 - Интернет търсачките и клауд фирмите във фокуса на Парламента
Европейския парламентС резолюция, гласувана в четвъртък, Европейският парламент призова страните членки и Европейската комисия да премахнат бариерите пред разрастването на единния цифров пазар в Европа. Депутатите подчертаха нуждата да се предотврати възможността за злоупотреби с господстващо положение от страна на онлайн компаниите чрез налагане на правилата на ЕС за защита на конкуренцията и чрез разделяне на услугите за търсене в интернет от другите търговски услуги.

Единният цифров пазар би могъл да генерира допълнително 260 млрд. евро годишно за европейската икономика и да увеличи нейната конкурентоспособност, гласи текстът, който беше приет с 384 гласа „за‟, 174 „против‟ и 56 въздържали се. Резолюцията предупреждава и за значими предизвикателства като раздробеността на пазара, липсата на оперативна съвместимост и неравномерния достъп до технологиите в резултат на демографски различия.
  кликни тук за повече...

2014-11-27 15:51 - Вотът на недоверие срещу Комисията бе отхвърлен с голямо мнозинство
Европейския съюзЕвропейският парламент отхвърли предложението за вот на недоверие срещу председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер и неговия екип с 461 гласа „против“, 101 „за“ и 88 „въздържал се“. Предложението беше внесено след дебата за „Люкслийкс“ с г-н Юнкер на 12 ноември от 76 депутати от групата на ЕСПД и от редиците на независими членове на ЕП. Разискванията по предложението за вота се проведоха в понеделник.

Според правилата на Парламента, за да бъде успешно гласуването срещу Комисията, то трябва да получи двойно мнозинство: Две трети от подадените гласове и мнозинство от всички членове на ЕП (т.е. минимум 376 гласа).
 

2014-11-25 13:33 - ЕК одобри държавната помощ за Първа инвестиционна банка
Европейския съюзЕвропейската комисия установи, че ликвидната подкрепа от България за Първа инвестиционна банка (ПИБ) е в съответствие с правилата на ЕС за държавната помощ. Комисията заключи, че мерките са били необходими за запазване на стабилността на българската икономика и финансова система. Освен това с плана за преструктуриране на ПИБ ще се гарантира, че банката ще продължи да бъде жизнеспособна в дългосрочен план, без да се нарушава неоправдано конкуренцията на вътрешния пазар.
Комисарят по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер заяви: „Вярвам, че днешното решение ще доведе до повишаване на общественото доверие в Първа инвестиционна банка. Банката представи солиден план за преструктуриране и списък с ангажименти, чрез които ще се възстанови нейната ликвидност и ще се гарантира жизнеспособността ѝ в дългосрочен план, без да се нарушава неоправдано конкуренцията“.
Вследствие на масовото теглене на ликвидност от българските банки през юни 2014 г. България отпусна ликвидна подкрепа на ПИБ под формата на държавен депозит в размер на 1,2 млрд. лева като част от схема за ликвидност, одобрена от Комисията в същия ден. Поради ограничения,
свързани с държавния бюджет, този депозит беше с краткосрочен падеж от 5 месеца, който изтича на 28 ноември 2014 г. България подаде заявление за удължаване на срока на държавния депозит с максимум 18 месеца, който вече ще е в размер на 900 млн. лева. Част от депозита ще бъде изплатена в рамките на 12 месеца. Комисията установи, че ликвидната подкрепа за ПИБ е свързана с последиците за пазара от ликвидната криза, която настъпи в България през юни и юли 2014 г., а не се дължат на структурен проблем в банката. Пълно връщане на депозита сега може да доведе до
дестабилизиране не само на банката, а и на цялата финансова система на България. Поради тези причини Комисията заключи, че ликвидната подкрепа за ПИБ в размер на 900 млн. лева до 28 май 2016 г. е в съответствие с нейното съобщение относно държавната помощ за банките, както и с по-строгите изисквания на съобщението за банките от 2013 г. В съответствие с условията за получаване на държавна помощ по българската схема за
ликвидност, на 12 ноември 2014 г. ПИБ изпрати на ЕК финалната версия на плана си за преструктуриране. Съгласно плана ПИБ поема ангажимент да върне помощта за ликвидност на определени дати. Освен това българските власти представиха набор от ангажименти за възстановяване на ликвидността на ПИБ и за подобряване на нейното корпоративно управление и политики за управление на риска. За да се ограничат отрицателните последствия за конкуренцията от помощта, България също така ще наложи няколко ограничения в поведението на банката по време на периода на преструктуриране, например ПИБ няма да може да изплаща дивиденти, да използва агресивни търговски практики, да придобива предприятия и др.
Независим експерт ще наблюдава изпълнението на плана за преструктуриране и ще представя редовни доклади на Комисията.
  кликни тук за повече...

 Покажи архивираните новини>>
АКТУАЛНО

Анкетна карта на Европа Директно Враца, към Търговско-промишлена палата Враца  "Удовлетвореност на клиента"

План за действие на Европа Директно Враца за 2013г.

План за действие на Европа Директно Враца за 2012г.

Цели и дейности на Европа Директно Враца за 2011г.Бюлетин

Бюлетин януари - февруари

Бюлетин март - април

Бюлетин май - юни

Бюлетин юли - август

Бюлетин септември - октомври

Бюлетин ноември - декември

-----------------

Бюлетин архив 2013

----------------

 

Бюлетин архив 2012

----------------

Бюлетин архив 2011

----------------

 

Бюлетин архив 2010

----------------

 

Бюлетин архив 2009

 

 

Новини от:
Европейския парламент
Европейския съюз
Категории събития

Събития от Европа

Събития от Враца

Събития от страната

Публикации
2013 Европейска година на гражданите
2012 - Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията
2011 - Европейска година на доброволчеството2010 - Европейска година на борбата с бедността и социалното изключване
2009 - Европейска година на творчеството и иновациите

Полезни връзкиEвропейски награди за предприемачество 

 

Powered by
phpWebThings powered
 Този сайт е създаден  с помощта на phpWebThings 1.5bg.
(c)2003 Copyright, Европа Директно Враца & phpwebthings
  Страницата обработена за 0.9357 секунди - 25 заявки