ЕВРОПЕЙСКИ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР
ЕВРОПА ДИРЕКТНО - ВРАЦА
Меню
Библиотека

БИБЛИОТЕЧЕН
КАТАЛОГ
на ТПП ВРАЦА

За връзка с нас

Можете да се свържете с EUROPE DIRECT - Враца по следните начини:

 •  телефон: (092) 660271, 660273

 •  e-mail адрес: еudirect-vratsa@online.bg

Можете да се свържете с Европейския информационен център Europe direct чрез безплатен телефонен номер: 0080067891011 от всяко място в 27-те страни-членки на ЕС.

Полезни връзки 

 

Потребители онлайн
Сега има:
2 гости онлайн.
Посетители
Днес:
Хита473
Посетители45
Този месец:
Хита878685
Посетители17123
Общо:
Хита926098
Посетители19932
Новини

 
2016-04-20 17:14 - ЕП одобрява допълнителни средства за помощ за бежанци и борба срещу тероризма
Европейския парламентС гласуване в сряда Парламентът даде зелена светлина за осигуряването на 100 млн. евро спешна помощ за бежанците в ЕС и 2 млн. за наемане на нов персонал в Европейския център за борба с тероризма на Европол (ЕЦБТ). Предвид спешността, евродепутатите ускориха одобряването на средствата в първия проект за изменение на бюджета за 2016 г. Процедурата беше завършена за малко повече от месец.
„Приветствам това предложение, което ще позволи на бюджета на ЕС да предостави спешна подкрепа на територията на ЕС за справяне с последиците от настоящата бежанска криза. Парламентът действа бързо с ускореното приемане на това изменение на бюджета“, каза докладчика Жозе Мануел Фернандеш (ЕНП, Португалия), чийто доклад беше приет с 584 гласа „за“, 64 „против“ и 33 „въздържал се“.
„Въпреки това, аз съжалявам, че тази инициатива представлява поредния ad hoc механизъм, въведен без цялостна стратегия за справяне с кризата и без пълно спазване на правомощията на Парламента като равнопоставен законодател, предвид факта, че новият инструмент не е основан на предложение по обикновената законодателна инициатива“, добави той.
  кликни тук за повече...

2016-04-20 17:12 - ЕП подкрепя директивата за резервационните данни на авиопътниците
Европейския парламентНовата директива, уреждаща ползването на резервационните данни на авиопътниците в ЕС (PNR) за превенция, разкриване, разследване и съдебно преследване на тероризъм и сериозни престъпления, беше одобрена от ЕП в четвъртък. Тя ще задължи авиолиниите да предават на националните власти данните на пътниците за всички полети от трети страни към ЕС и обратно.
  кликни тук за повече...

2016-04-20 17:11 - Турция: неотложна нужда от реформи в ключови области, казват евродепутатите
Европейския парламентСътрудничеството между ЕС и Турция по въпросите на миграцията трябва да бъде отделено от процеса на преговори за членство в ЕС, казват евродепутатите в резолюция, гласувана в четвъртък. Те хвалят Турция, че приема най-голям брой бежанци в света и отбелязват, че тя продължава да бъде „ключов стратегически партньор на ЕС“.
Евродепутатите също така призовават за напредък в сферите на върховенството на закона и основните ценности, както и за „структуриран и по-редовен политически диалог по ключови въпроси”.
„Цялостното темпо на реформи в Турция не само се забави, но в някои ключови области, като свободата на словото и независимостта на съдебната власт, дори има регресия, което е особено тревожно", каза докладчика Кати Пири (С&Д, Нидерландия). В този доклад „ние също така изразяваме нашата загриженост за ескалацията на насилието в югоизточната част на Турция, което принуди близо 400 000 души да напуснат домовете си”, добави тя.
  кликни тук за повече...

2016-04-20 17:07 - Албания и Босна и Херцеговина трябва да положат още усилия за реформи
Европейския парламентВ Албания има напредък на нужни ключови политически и административни реформи, но все още не са стигнали до стадий, в който може да се започнат преговори за членство в ЕС, казват евродепутатите в резолюция, гласувана в четвъртък. В отделна резолюция те приветстваха молбата за членство на Босна и Херцеговина.
  кликни тук за повече...

2016-04-20 17:06 - ПРОМЯНАТА – конкурс за социални предприемачи
Европейския съюзПРОМЯНАТА – конкурс за социални предприемачи
За трета поредна година Нова Броудкастинг Груп и фондация Промяната (част от мрежата на международната фондация Reach for Change) търсят човека, който е намерил иновативно решение и притежава предприемачески дух и силна мотивация да постигне ПРОМЯНАТА в живота на възможно най-много деца.
В конкурса могат да участват физически лица и организации с нестопанска цел.
Конкурсът е отворен за кандидатстване от 4 април до 20 май 2016 г.
  кликни тук за повече...

2016-03-21 09:55 - Инициатива на ЕК за малките предприятия в България
Европейския съюзИнициатива за малките предприятия на ЕК създава възможности за работни места и растеж в България

Европейската комисия приветства подписванетона споразумение между Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и българското правителство за реализиране в България на Инициативата за МСП. Този новаторски инструмент ще отключи над 600 милиона евро допълнително кредитиране за българските малки и средни предприятия.
Кристалина Георгиева, заместник-председател на ЕК с ресор "Бюджет и човешки ресурси", заяви: "Днешната програма е още един пример как европейският бюджет работи за хората. Пожелавам на българските компании да бъдат активни, да се възползват от опциите за финансиране, да инвестират, да създават работни места и възможности за по-добър живот".
Корина Крецу, европейски комисар по регионалната политика, каза: "Инициативата за МСП е конкретен пример как европейските фондове допринасят към целите на ЕК за насърчаване на растежа и създаването на работни места. За тази инициатива не е необходимо съфинансиране от националния или общинските бюджети, така че без да ползва ограничените обществени средства, тя е сериозна възможност за създаване на работи места и икономически растеж в България."

Допълнителна информация:

Програмата "Инициатива за МСП" за България  е  съвместен инструмент на Европейската комисия и Европейския инвестиционен фонд, създаден специално за да увеличи кредитирането на реалната икономика, откриването на работни мести и насърчаването на растежа. На основата на тази инициатива Европейската комисия одобри оперативната програма за малки и средни предприятия за България на 13 октомври 2015 г., за да подпомогне увеличаването на конкурентоспособността на българските малки и средни предприятия.
След подписването на споразумението днес Европейският инвестиционен фонд ще обяви в най-скоро време тръжна процедура, в която ще покани да кандидатстват банки и други финансови посредници, който реално ще отпускат преференциалните кредити за българските предприятия. Първите кредити за МСП се очаква да са отпуснати до края на годината.
 

2016-03-21 09:52 - ЕК представи реформа на Директивата за командироването на работници
Европейския съюзЕвропейската комисия представя целенасочено преразглеждане на правилата за командироването на работници.
Това преразглеждане е израз на ангажимента, който Комисията пое в своите политически насоки, а именно — да популяризира принципа, че за еднакъв труд, положен на едно и също място, следва да се заплаща еднакво. Преразглеждането беше обявено в работната програма на Комисията за 2016 г. Целта на предложението е да се улесни командироването на работници в други държави в условията на лоялна конкуренция и при спазване на правата на работниците, които са наети в една държава членка и изпратени от работодателя си да работят временно в друга. По-конкретно, целта на инициативата е да се гарантират справедливи условия на заплащане и еднакви условия на конкуренция за командироващите и местните дружества в
приемащата държава.
  кликни тук за повече...

2016-03-21 09:29 - Обществена консултация по европейския стълб на социалните права
Европейския съюзЕвропейската комисия представи първи неокончателен общ проект на европейския стълб на социалните права, който беше обявен от председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер през септември миналата година, и даде старт на обществена констатация на широка основа, чрез която да събере становища и да получи обратна връзка от другите европейски институции, от националните органи и парламенти, социалните партньори, заинтересованите страни, гражданското общество, експертите от академичните среди и гражданите. Инициативата е насочена към еврозоната, като същевременно е възможно други държави — членки на ЕС, да се присъединят към нея, ако желаят това. Онлайн консултацията ще продължи до края на 2016 г. В европейския стълб на социалните права ще залегнат няколко основни принципа в подкрепа на добре работещите и справедливи пазари на труда и социални системи в еврозоната. Опитът от последните петнадесет години показва, че трайните дисбаланси в една или няколко
държави членки могат да изложат на риск стабилността на еврозоната като цяло. Както се призовава в Доклада на петимата председатели относно завършването на европейския икономически и паричен съюз, необходимо е по-силно съсредоточаване върху заетостта и социалните резултати като част от един процес на възходящо сближаване в посока на по- устойчиви икономически структури в еврозоната.
  кликни тук за повече...

2016-03-21 09:28 - Пускането на .ею на пазара наближава
Европейския съюзДългоочакваният европейски домейн от най-високо ниво .еu на кирилица ще бъде пуснат на 1 юни 2016 г.
„Развълнувани сме да прибавим .ею към постоянно разрастващия се списък от услуги, които предлагаме на притежателите на .eu. Това е значим момент за .eu, тъй като имплементацията на .ею показва нашата всеотдайност да се развиваме наред с индустрията и да предлагаме усъвършенствани компоненти, за да предоставим всеобхватно и запомнящо се преживяване за клиентите“, заяви Марк Ван Весемел, Генерален мениджър на EURid.
Пускането на .ею на пазара представлява паметно събитие в историята на .eu, както и за продължителната подкрепа за многоезичността онлайн.
„Внедряването на .ею е огромна стъпка за .eu, особено по отношение на нашата визия да предоставим на потребителите, които живеят или работят в Европейския Съюз и/или Европейската Икономическа зона, една платформа, върху която да могат да изградят своята уникална онлайн самоличност. Попълнението на .ею е в синхрон с тази визия и значително разширява възможността на нашите потребители да се възползват от цялостни многоезични имена на домейни (IDNs), тъй като потребителите ще могат да регистрират име на домейн на кирилица под разширение на кирилица“, коментира мениджърът на Външните връзки в EURid, Джовани Сепия.
  кликни тук за повече...

2016-03-21 09:27 - Кристалина Георгиева пред "Велт ам Зонтаг"
Европейския съюзВажно е да помним своя произход

"Именно в трудни времена, в които не знаем какво ни очаква, е важно да знаем своя произход," коментира Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор "Бюджет и човешки ресурси" пред водещия немски седмичник "Велт ам Зонтаг". "Аз съм българка. Цветовете, музиката, танците — всичко това е част от моята идентичност. Но аз съм също гражданка на света. Живяла съм на няколко континента. Където и да съм била, винаги съм носила със себе си българските традиции и обичаи."
Пред Велт ам Зонтаг Кристалина Георгиева признава още, че където и да се намира, винаги носи своята носия със себе си. "Освен във Фиджи, тя винаги е била с мен. Днес не съм облечена с носия. Но пък върху моята рокля има една българска бродерия."
 

 Покажи архивираните новини>>
АКТУАЛНО

 Оценка на поколението информационни центрове

Europe Direct за 2013 — 2017 г.

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/2013-2017-EDICs?surveylanguage=bg

==========================================

Анкетна карта на Европа Директно Враца, към Търговско-промишлена палата Враца  "Удовлетвореност на клиента"

План за действие на Европа Директно Враца за 2016г.Бюлетин

Бюлетин март - април 2016

Бюлетин януари - февруари 2016

------------------

Бюлетин архив 2015

Бюлетин архив 2014

Бюлетин архив 2013 

Бюлетин архив 2012

Бюлетин архив 2011

Бюлетин архив 2010

Бюлетин архив 2009

 

 

Новини от:
Европейския парламент
Европейския съюз
Категории събития

Събития от Европа

Събития от Враца

Събития от страната

Публикации
2013 Европейска година на гражданите
2012 - Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията
2011 - Европейска година на доброволчеството2010 - Европейска година на борбата с бедността и социалното изключване
2009 - Европейска година на творчеството и иновациите

Полезни връзкиEвропейски награди за предприемачество 

 

Powered by
phpWebThings powered
 Този сайт е създаден  с помощта на phpWebThings 1.5bg.
(c)2003 Copyright, Европа Директно Враца & phpwebthings
  Страницата обработена за 1.2623 секунди - 25 заявки