ЕВРОПЕЙСКИ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР
ЕВРОПА ДИРЕКТНО - ВРАЦА
Меню
Библиотека

БИБЛИОТЕЧЕН
КАТАЛОГ
на ТПП ВРАЦА

За връзка с нас

Можете да се свържете с EUROPE DIRECT - Враца по следните начини:

 •  телефон: (092) 660271, 660273

 •  e-mail адрес: еudirect-vratsa@online.bg

Можете да се свържете с Европейския информационен център Europe direct чрез безплатен телефонен номер: 0080067891011 от всяко място в 27-те страни-членки на ЕС.

Полезни връзки 

 

Потребители онлайн
Сега има:
2 гости онлайн.
Посетители
Днес:
Хита27
Посетители11
Този месец:
Хита553328
Посетители12905
Общо:
Хита600741
Посетители15714
Новини

 
2015-01-23 15:30 - Фотоконкурс "Еврофотобомба" (вмъкване в чужда снимка)-реалност или фотошоп
Европейския съюзЕвропа Директно Враца обявява Фотоконкурс "Еврофотобомба" (вмъкване в чужда снимка)-реалност или фотошоп, като част от Кампанията „Вижте Европа, но се върнете във Враца“.
Знаете, че фотобомбите са изключително модерни, особено след 2014, когато "Фотобомба" стана дума на годината на речника "Колинс" . Няма правила как точно да се направят, затова и досега не сме чували да се говори за грешна или неправилна. Съществуват два основни начина за фотобомба - пред обекта или зад него.Условията са: снимките да са направени в страна членка на ЕС, в тях да участвате вие или да са направени от вас лично, с което давате правото за тяхното публикуване.
Изпращайте Вашите снимки на мейл : eudirect-vratsa@online.bg или на "съобщение" във фейсбук страницата на Европа Директно Враца www.facebook.com/eudirectvratsabg/
 

2015-01-15 16:40 - Годишен доклад на ЕК посочва основните фактори за устойчивост при кризи
Европейския съюзВ страните, в които се предлагат висококачествени работни места, осигурява се ефективна социална закрила и се инвестира в човешки капитал, се наблюдава по-голяма устойчивост на икономическата криза. Това е един от основните изводи в прегледа на заетостта и социалното развитие в Европа за 2014 г., в който се разглеждат последиците от рецесията. В прегледа също така се подчертава необходимостта от инвестиции за създаване и поддържане на подходящи умения на работната сила с цел повишаване на производителността, както и от възстановяване на сближаването между страните от ЕС.
Според прегледа поуките от рецесията показват, че тя е имала по-малко отрицателно въздействие върху заетостта и доходите в страните с по-отворени и по-слабо сегментирани пазари на труда и с по-големи инвестиции в ученето през целия живот. В тези страни обезщетенията при
безработица обхващат голяма част от безработните, свързани са с активизиране и са съобразени с икономическия цикъл.
Мариан Тейсен, комисар по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност, заяви: „Създаването на работни места е нашата най-спешна задача и последиците от кризата я правят още по-трудна. Според това проучване е необходимо да извършим структурни реформи,
както и да предприемем мерки в подкрепа на потреблението и търсенето. Нуждаем се от допълнителни инвестиции за още по-добро обучение и активизиране на европейците за пазара на труда. Инвестиционната офанзива на Комисията на Юнкер ще помогне за постигане на съществени резултати в тези изключително важни области.“
В прегледа се отбелязва, че редица държави от ЕС постепенно преминават към модел на социални инвестиции, чрез който се насърчава развитието на потенциала на хората през техния живот и се подкрепя по-широко участие на пазара на труда. Предишните реформи за привличане на повече
жени и по-възрастни работници на работа са помогнали за поддържане на равнищата на активност в Европа. Това потвърждава необходимостта от продължаване на реформите на пазара на труда и модернизирането на социалната закрила.
  кликни тук за повече...

2015-01-14 14:59 - Комисията представи закон за Европейския фонд за стратегически инвестиции
Европейския съюзсамо 50 дни след обявяването на амбициозния си План за инвестиции за Европа за насърчаване на създаването на работни места и постигането на растеж, Европейската комисия прие законодателно предложение за Европейския фонд за стратегически инвестиции, който ще бъде създаден в тясно сътрудничество с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Фондът е в основата на инвестиционната офанзива на председателя Юнкер, чрез която ще се мобилизират поне 315 милиарда евро в частни и публични инвестиции в целия Европейски съюз. Чрез него ще се подпомогнат стратегически инвестиции, като широколентовите и енергийните мрежи, и ще бъдат подкрепени по-малките предприятия, които имат до 3000 работници. Предложението също така предвижда създаването на Европейски консултантски център по въпросите на инвестициите, който да оказва помощ за идентифицирането, подготовката и разработването на проектитев Съюза. Накрая, за подобряването на знанията на инвеститорите относно
съществуващите и бъдещите проекти ще допринесе европейски механизъм за утвърждаване на инвестиционни проекти.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: „Комисията държи на думата си. С днешното предложение за Европейски фонд за стратегически инвестиции ние изпълняваме заедно с партньорите си от ЕИБ обещанието, дадено през ноември в пленарната зала на Европейския парламент. Предприемаме важна стъпка към създаването наново на работни места за европейците и за рестартиране на икономиката на Съюза. Сега разчитаме на политическото ръководство на съзаконодателите — Европейския парламент и Съвета — за да може предложението да бъде прието в кратки срокове, така че фондът да започне да действа от месец юни и да се даде ход на нови инвестиции. Точно такива са очакванията на европейските граждани и нямаме време за губене."
  кликни тук за повече...

2015-01-14 14:54 - За първи път преговорни позиции на ЕС по ТПТИ
Европейския съюзЕвропейската комисия публикува за първи път преговорни позиции на ЕС по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ)
Европейската комисия публикува днес голям брой документи, излагащи предложенията на Европейския съюз за правни текстове по редица теми в Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), за което в момента се водят преговори със САЩ.
За първи път Комисията обявява публично европейски преговорни позиции в двустранни търговски преговори. Този безпрецедентен акт идва в изпълнение на ангажимента на ЕК за по-голяма прозрачност в преговорния процес.
"Радвам се, че можем да започнем новата година с ясна демонстрация на изпълнението на ангажимента за по-голяма прозрачност, който поехме преди малко повече от месец. Това е нов подход в търговската политика на Европейския съюз", заяви европейският комисар за търговията Сесилия Малстрьом.
В допълнение към конкретните предложения за правни текстове в трансатлантическото споразумение публикуваните днес документи включват и обяснения на разбираем език какво те означават, както и детайлни справки с факти, които изясняват европейските позиции.
"Включваме обяснения на нетехнически език към правните текстове. Важно е всеки да види и разбере какво предлагаме по ТПТИ, но също толкова важно е да стане ясно и какво не предлагаме", заяви комисар Малстрьом.
Документите публикувани днес се отнасят до сферите на финансовите услуги, обществени поръчки, съответствие на регулаторната рамка, технически бариери пред търговията, сигурност на храните и фитосанитарните и ветеринарните практики, химикали, козметика, фармацевтика, текстил, автомобили, устойчиво развитие, енергетика и суровини.
Публикуваните днес позиции, детайлни справки и разяснения могат да бъдат намерени на интернет страницата: http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=1230 (всички документи са на английски език). Там е публикувано за сравнение и вече договореното споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада.
 

2015-01-14 14:51 - Парламентът гласува за правото на отказ от ГМО
Европейския парламентВъв вторник Парламентът прие ново законодателство, което позволява на европейските държави да ограничат или забранят изцяло отглеждането на генно-модифицирани култури (ГМО) на тяхна територия, независимо дали това е позволено на европейско ниво.

Новите правила, неофициално договорени между ЕП и Съвета през декември, бяха първоначално обсъждани през 2010 година. Дискусията обаче попадна в задънена улица за близо 4 години заради неразбирателство между страните членки, поддържащи и отхвърлящи ГМО.

„Това споразумение ще осигури по-голяма гъвкавост за държавите членки, които искат да ограничат отглеждането на ГМО култури на своя територия. Освен това, ще даде посока на дебата между про- и анти- ГМО страните, който далеч не е приключил", , заяви Фредерик Рийс (АЛДЕ, Белгия), която е докладчик по новото законодателство.
„Що се отнася до това какво следва, аз имам доверие на обещанието на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че ще засили демократичния процес в областта на ГМО и ще гарантира независимост на научните изследвания“, допълни тя.
Споразумението беше прието с 480 гласа „за“, 159 „против“ и 58 „въздържал се“.
  кликни тук за повече...

2015-01-08 17:40 - Европейска комисия провежда първи Диалог с гражданите за 2015 г. в Рига
Европейския съюзЕвропейската комисия започва днес ново издание на инициативата "Диалог с гражданите", която дава възможност на хората в Европа директно да разговарят с европейските комисари. Тя е в изпълнение на ясния ангажимент, поет от председателя Жан Клод Юнкер, който призова комисарите да бъдат "политически активни в страните членки и в разговорите с гражданите".
В латвийската столица Рига днес ще се проведе първия за 2015 г. такъв диалог. Граждани от Латвия, Литва и Естония са поканени да участват в дебат със заместник-председателите на ЕК Франс Тимерманс и Валдис Домбровскис, и с комисарят  по регионалната политика Корина Крецу. Те ще обсъждат важните теми за Европа и Балтийския регион - усилията за създаване на нови работни места, ускоряване на икономическия растеж, новият план за стратегически инвестиции в ЕС, фискалната отговорност, структурните реформи и социален диалог.
Европейската комисия започна инициативата "Диалог с гражданите" през 2013 г., за да  подобри комуникацията и да информира по-добре гражданите на ЕС.
Събитието в Рига ще се проведе от 15:45 ч. до 17:15 часа (българско време) и ще се излъчва на живо в интернет и социалните мрежи с превод на 9 езика (на балтийските и скандинавските страни и трите основни езика на ЕС – английски, френски и немски). Връзки за проследяване на диалога в различните медии, можете да намерите на следния адрес: http://ec.europa.eu/citizens-dialogues/index_en.htm
 

2014-12-18 12:15 - Полският филм „Ида“ спечели филмовата награда LUX за 2014 година
Европейския парламентНа официална церемония в Страсбург председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви лауреата на тазгодишната награда за кино LUX на Европейския парламент. „Ида“ е разказ за млада жена, която търси идентичността си и емоционална лична история, изградена в контекста на болезненото минало на Европа.
При получаването на наградата от председателя на ЕП, режисьорът на „Ида“ Павел Павликовски заяви: „Ида е филм, който успя да докосне публиката в цяла Европа Това показва, че киното все още има важна роля в нашето общество (...). Наградата LUX представлява нов тип награда за европейски филмови творци (...) която също така дава възможност на хиляди европейски граждани да се обединят и изпитат споделени емоции.“

Филми, които надскачат националните граници

Заглавията, достигнали до финалната селекция, са субтитрирани на всички 24 официални езика на ЕС благодарение на европейско финансиране. Те бяха прожектирани безплатно по време на LUX дните в 28-те страни членки. Крайният победител беше избран чрез тайно гласуване сред европейските депутати.

Поздравявайки победителя, г-н Шулц заяви: „Европейските филми не показват просто едно „някъде“ и „някога“ - те представят специфични места и контекст (...). Те ни позволяват да научаваме за общата ни история и за историите на нашите съседи; те разкриват аспекти от реалността и живота на други държави и ни помагат да опознаем себе си и съседите си по-добре. Историите, разказани от европейското кино, ни дават шанса да разберем останалите и да заздравим чувството на обща принадлежност, преодолявайки националните разделения“.

Силвия Коста, председател на комисията по култура и образование, допълни: „Инициативата на Европейския парламент за наградата Lux е нещо уникално: три филма със субтитри на 24 езика, показани в 28 страни, в най-малко 18 фестивали, в повече от 40 европейски градове; дебати и разговори за Европа за едни и същи културни продукти. Това е нещо, което не е било правено преди от никого.“

Европейският парламент връчва ежегодно наградата, за да помогне за популяризирането на филми, които докосват сърцето на обществения дебат в Европа. Сред финалистите за 2014 г. бяха и заглавията „Врагът на класа“ (Словения) на Рок Бичек и „Банда момичета“ (Франция) на Селин Сиама.

Във всички европейски държави със субтитри на 24 езика
Заглавията, достигнали до финалната селекция, са субтитрирани на всички 24 официални езика на ЕС благодарение на европейско финансиране. Те бяха прожектирани безплатно по време на LUX дните в 28-те страни членки. Крайният победител беше избран чрез тайно гласуване сред европейските депутати.
 

2014-12-18 12:14 - Парламентът прие Бюджет 2015 и коригиращия бюджет за 2014 г.
Европейския парламентПарламентът гласува днес проектобюджета на ЕС за 2015 г. и изменението на бюджета за 2014 г. Бюджет 2015 предвижда 145,32 млрд. евро за поети задължени и 141,21 млрд. евро за плащания. 4,25 млрд. евро са предвидени за уреждане на неизплатени сметки, останали от 2014 година.

„Ясно е, че сумите, които трябва да приемем, в най-добрия случай само ще стабилизират нивото на европейския дълг. Това, което ми дава надежда е планът за намаляване на количеството на неплатените сметки“, заяви председателят на комисията за бюджети г-н Жан Артюи (АЛДЕ, Франция) по време на заключителния дебат на 16 декември. „Правителствата са поели политически ангажименти, но след това не са платили дължимото. Трябва ли да припомняме отново, че плащанията са само техническа последица от поетите ангажименти?“, запита той.

Приоритет на Парламента беше да осигури достатъчно средства, за да се платят най-належащите сметки към фирми, работещи по европейски проекти в страните членки, да създаде подробен план за изчистване за натрупаните стари задължения, както и да осигури инвестиции за финансиране на приоритетни области.

4,25 млрд. повече за плащания през 2014 г. и компромис за 2015 г.

Преговарящите за бюджета извоюваха допълнителни средства, за да се изплатят задълженията към изпълнители по европейски проекти като местни организации, неправителствени организации и малки фирми. Постигнатият компромис за Бюджет 2015 защитава плащанията към бенефициенти в областите, които бяха най-силно засегнати от забавянията.
  кликни тук за повече...

2014-12-18 12:10 - Евробарометър: Доверието в Европейския съюз нараства
Европейския съюзПо-голям брой граждани имат положително мнение за Европейския съюз и вярват в него. Това показва последното проучване „Стандартен Евробарометър“, публикувано днес. Есенното издание на това изследване за 2014 г. е първата анкета, проведена в целия ЕС, откакто Комисията на Юнкер встъпи в длъжност на 1 ноември 2014 г.
Новите резултатите показват подобрение по важни политически показатели и значителна обществена подкрепа за ключовите политически приоритети, набелязани от новата Комисията.
Броят на европейците, заявили, че имат положително мнение за ЕС, е нараснал от 35% през юни до 39% през ноември. 37% са с неутрално мнение, докато 22% застъпват негативно мнение (спад спрямо резултата от 25% през юни).
Европейците, които заявяват, че имат доверие в Европейския съюз, са се увеличили на 37% (с 6 процентни повече пункта спрямо предишното проучване, проведено веднага след изборите за Европейски парламент). Средното ниво на доверието в националните правителства също леко се е повишило, достигайки 29% (+2 пункта).
България остава сред страните с най-положително отношение към Европейския съюз (51%) като по този показател дели 4-то място в ЕС с Люксембург. Най-големи евроентусиасти са гражданите на Полша (61%), Румъния (59%) и Ирландия (53%).
Според резултатите през последната половин година българските граждани са променили мнението си за единната европейска валута и сега има мнозинство (45% срещу 42%) в подкрепа на еврото.
 

2014-12-18 12:01 - Работният план на ЕК за осигуряване на заетост, растеж и инвестиции
Европейския съюзЕвропейската комисия прие днес своята работна програма за 2015 г. – действията, които Комисията възнамерява да предприеме през следващите 12 месеца с цел постигането на реално подобрение по отношение на заетостта, растежа и инвестициите, както и на конкретни ползи за гражданите. Това е програма за промяна. Гражданите искат по-малка намеса на ЕС в тяхното ежедневие, особено когато държавите членки имат по-добри възможности за действие и намиране на решения. Техните очаквания са ЕС да бъде водеща сила по отношение на големите икономически и социални предизвикателства, като борбата с безработицата и повишаването на конкурентоспособността. Гражданите искат от ЕС по-голяма откритост и прозрачност по отношение на неговите решения и тяхното осъществяване.
Приемането на работната програма е добра изходна точка, тъй като в нея са очертани по съвсем прозрачен начин нещата, които ЕС ще извърши през 2015 г.
Председателят Жан-Клод Юнкер заяви: „ Сегашната Комисия беше избрана въз основа на ясен политически мандат: десетте приоритета, посочени в нашите политически насоки. Днешната работна програма представлява превръщането на тези 10 приоритета в първите конкретни резултати. Гражданите очакват ЕС да играе решаваща роля по отношение на големите икономически и социални предизвикателства, но искат по-слаба намеса, когато държавите членки са по-добре подготвени да дадат верния отговор. Ето защо сме поели ангажимент да прокарваме промени и да бъдем начело на един ЕС, който действа по-мащабно и е по-амбициозен по големите теми и предприема по-малко действия и е по-сдържан по темите от малък мащаб.“
  кликни тук за повече...

 Покажи архивираните новини>>
АКТУАЛНО

Анкетна карта на Европа Директно Враца, към Търговско-промишлена палата Враца  "Удовлетвореност на клиента"

План за действие на Европа Директно Враца за 2015г.Бюлетин

Бюлетин януари - февруари

Бюлетин март - април

Бюлетин май - юни

Бюлетин юли - август

Бюлетин септември - октомври

Бюлетин ноември - декември

-----------------

Бюлетин архив 2013

----------------

 

Бюлетин архив 2012

----------------

Бюлетин архив 2011

----------------

 

Бюлетин архив 2010

----------------

 

Бюлетин архив 2009

 

 

Новини от:
Европейския парламент
Европейския съюз
Категории събития

Събития от Европа

Събития от Враца

Събития от страната

Публикации
2013 Европейска година на гражданите
2012 - Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията
2011 - Европейска година на доброволчеството2010 - Европейска година на борбата с бедността и социалното изключване
2009 - Европейска година на творчеството и иновациите

Полезни връзкиEвропейски награди за предприемачество 

 

Powered by
phpWebThings powered
 Този сайт е създаден  с помощта на phpWebThings 1.5bg.
(c)2003 Copyright, Европа Директно Враца & phpwebthings
  Страницата обработена за 0.8778 секунди - 25 заявки