ЕВРОПЕЙСКИ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР
ЕВРОПА ДИРЕКТНО - ВРАЦА
Меню
За връзка с нас

Можете да се свържете с EUROPE DIRECT - Враца по следните начини:

 •  телефон: (092) 660271, 660273

 •  e-mail адрес: еudirect-vratsa@online.bg

Можете да се свържете с Европейския информационен център Europe direct чрез безплатен телефонен номер: 0080067891011 от всяко място в 27-те страни-членки на ЕС.

Полезни връзки 

 

Потребители онлайн
Сега има:
1 гости онлайн.
Посетители
Днес:
Хита823
Посетители81
Този месец:
Хита932955
Посетители17485
Общо:
Хита980368
Посетители20294
Новини

 
2016-06-24 13:07 - Международни разводи: нови правила за това кой съд урежда имуществени спорове
Европейския парламентевродепутатите гласуваха нови правила за определяне на това съдилищата на коя държава трябва да разглеждат дела с имуществените последици на международни двойки или регистрирани партньорства в случай на развод или смърт.
Тези правила трябва да сложат край на паралелните правни производства в различните държави членки, чиито съдилища трябва да решават подобни имуществени спорове. Съдебните разноски за такива паралелни производства възлизат на над един милиард евро годишно.
Новите правила ще се прилагат в 18 държави от ЕС, които се съгласиха да се присъединят към тази инициатива за „засилено сътрудничество“, сред които е и България.
„Беше крайно време за европейски инструмент, който да регулира последиците от брачните режими и регистрираните партньорства. Отсега нататък международните двойки от всички форми на брак ще се ползват с по-добър достъп до правосъдие и хармонизирани правила, които ще са пригодени за почти шестнайсетте милиона международни двойки, живеещи в ЕС“, каза докладчикът Жан-Мари Кавада (АЛДЕ, Франция).
Двата регламента имат за цел да се определи кой съд е компетентен и кое право ще се прилага в областта на имуществения режим между съпрузи, както и какви ще са имуществените последици на регистрираните партньорства. Те ще улеснят и признаването и изпълнението на съдебни решения в трансгранични ситуации по тези въпроси.
Регламентът относно режимите за брачна собственост беше приет с 498 гласа „за“, 58 „против“ и 35 „въздържал се“, а регламентът относно последиците за собствеността на регистрираните партньорства беше приет с 490 гласа „за“, 68 „против“ и 34 „въздържал се“.
  кликни тук за повече...

2016-06-24 13:05 - Двама българи са лауреати на Наградата за европейски гражданин на ЕП за 2016 г.
Европейския парламентМариана Пенчева, номинирана от Георги Пирински (С&Д), и Иван Николов, номиниран от д-р Андрей Ковачев (ЕНП), са сред 50-те лауреати за Гражданската награда на Европейския парламент за 2016 г. Лауреатите ще получат почетни медали на официална церемония през есента в София, организирана от Информационното бюро на ЕП в партньорство с Народното събрание. Те ще участват също така и в общоевропейската церемония, посветена на Гражданската награда на Европейския парламент, която ще се проведе в Брюксел на 12 и 13 октомври 2016 г.
Селекцията на 50-те лауреати беше извършена от европейско жури, ръководено от заместник-председателя на ЕП Силви Гийом (С&Д). В него участваха още заместник-председателите на ЕП Илдико Гал-Пелц (ЕНП), Анели Ятенмяки (АЛДЕ), Димитриос Пападимулис (ЕОЛ/СЗЛ) и бившият председател на ЕП Енрике Барон (С&Д). Те направиха своя избор, след като българското национално жури в състав Владимир Уручев (ЕНП), Илияна Йотова (С&Д), Илхан Кючук (АЛДЕ) и Ангел Джамбазки (ЕКР) класираха двете български номинации.
  кликни тук за повече...

2016-06-19 13:39 - Кристалина Геогриева строи мостове между Източна и Западна Европа
Европейския съюзКомисарят с най-висок ранг от Източна Европа съдейства за по-доброто разбиране между старите и новите страни членки на съюза по отношение на бежанската криза - мнение на Швейцарското издание Нойе Цюрихе Цайтунг

“На Изток тя призовава за разбиране спрямо старите страни членки на ЕС: „Те ни казват: Нуждаем се от вашата помощ. Къде сте?“ На Запад тя предупреждава, че историческият опит на Източна Европа не трябва да бъде подценяван: „Ние не сме се сблъсквали с етническо разнообразие. Зад желязната завеса не можехме да видим света и светът не идваше при нас.” пише едно от най-престижните немскоезични издания, Нойе Цюрихе Цайтунг, в портрет на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Така “тя работи за преодоляване на пропастта, задълбочила се след финансовата криза, между източните и западните части на Европа” и “изгражда мостове,” се казва още в публикацията.
Авторът Никлаус Нушплигер допълва, че Кристалина Геогриева играе ключова роля в това да се намерят допълнителни средства в европейския бюджет, за да се финансират политиките за справяне в бежанската криза.
Европейската комисия увеличава средствата, насочени в тази посока за 2015 и 2016 г., от 4.5 на над 10 милиарда евро.
Изданието определя Кристалина Геогриева като енергична и решителна жена, която работи за гъвкав и ефективен Европейски съюз, без излишна бюрокрация.
“В бъдеще ЕС трябва по-скоро да определя само целите вместо да чертае точния процес за тяхното постигане,” казва Кристалина Георгиева в разговор с автора на материала.
Изданието говори и за почитта, която българският еврокомисар отдава на българските традиции и култува.
“Тя е гражданин на света и на Европа, но остава силно привързана към корените си,” казва Нойе Цюрихер Цайтунг. И припомня, че всяка година Кристалина Георгиева “облича народна носия и организира българско хоро на „Гран плас“, централния площад в Брюксел.
 

2016-06-11 13:01 - ЕП призовава за подкрепа на фермерите в битката с нелоялните търговски практики
Европейския парламентВ резолюция евродепутатите призовават ЕК да внесе предложения относно нелоялните търговски практики из цялата верига за доставка на храна. Така може да се осигурят справедливи доходи за земеделските производители и по-голям избор за потребителите. Целта е постигането на честни и прозрачни отношения между производителите, доставчиците и дистрибуторите на храни.
Справедливата търговия следва да помогне и за справянето със свръхпроизводството и разхищаване на храни, добавят евродепутатите.
„Предприетите до момента инициативи не бяха ефективни. Затова и ние правим нови предложения. Трябва да се направи повече, за да се подобрят отношенията между доставчиците и супермаркетите и хипермаркетите, особено с цел намаляване на т. нар. „фактор страх“. Ние също така призоваваме Европейската комисия да направи повече по отношение на нови инструменти, които да помогнат в борбата с нелоялните търговски практики.“ Това каза докладчикът на Парламента Едварт Чесак (ЕКР, Полша) и добави: „Всички участници във веригата за доставка на храна трябва да имат еднакви права“.
Неравномерното разпределение на приходите и неравнопоставеността на силите по веригата за доставки на храни са дисбаланси, които трябва спешно да бъдат преодолени, се казва в резолюцията, приета с 600 гласа „за“, 48 „против“ и 24 „въздържал се“. Евродепутатите подчертават, че продажбата под производствената цена и сериозната злоупотреба от страна на големите вериги за търговия на дребно с основни селскостопански храни като млечни произведения, плодове и зеленчуци заплашват дългосрочната устойчивост на производството на такива продукти в ЕС.
Земеделските производители и малките и средни предприятия са особено уязвими по отношение на нелоялните търговски практики (НТП). Те понякога са принудени да работят на загуба вследствие на неблагоприятни ценови договорености с по-силните страни, като поемат разходите от преоценка на стоките и отстъпки в супермаркетите.
Потребителите също така са поставени в неизгодно положение, тъй като техният избор на продукти и достъп до нови и иновативни продукти се ограничават, казват евродепутатите.
  кликни тук за повече...

2016-06-11 13:00 - Българският президент Плевнелиев пред ЕП: Европа се нуждае от повече интеграция
Европейския парламентРешението за проблемите на ЕС е повече солидарност, повече върховенство на закона, повече сътрудничество и повече интеграция. Това каза президентът на България Росен Плевнелиев на евродепутатите на 8 юни. В пленарната зала той заяви, че „интеграцията е единственото оръжие, което имаме, за да постигнем мир, сигурност и човешко развитие“. Той посочи също така, че „издигането на огради е изкушаващо, но временно и неустойчиво решение“. Г-н Плевнелиев осъди и опитите на Русия да дестабилизира ЕС и подкопае доверието в европейския проект.
Говорейки за напрегнатите отношения между ЕС и Русия, той посочи, че: „В момента сме в нова фаза на развитие, която аз наричам „Студен мир“... виждаме конфронтация и методи от времето на Студената война: пропагандни войни, кибер атаки, хибридни и прокси войни.“ Според него Москва е създала „огромна пропагандна машина, която разпространява недоверие“. „Изглежда, че успяват. Спряхме единствения мотор, който имаме: интеграцията. Дърпаме спирачката на разширяването, Шенген и други проекти.“
Президентът на България заяви, че Европа трябва да се активизира, за да „разсее съмненията на европейците и да им вдъхне доверие, че знаем накъде сме тръгнали“. „Искам да запалим нови мотори на интеграцията: разширяването, по-ефикасна и координирана обща европейска външна политика, отбрана и сигурност, европейския енергиен съюз, единния цифров пазар, съюза на капиталовите пазари на ЕС и други,“ каза г-н Плевнелиев и призова за нов, динамичен и отворен икономически модел за Европа. „Европа на бъдещето е Европа на предприемачите, технологиите и иновациите“, добави той.
Говорейки за ролята на България в ЕС, той посочи, че страната е „пример за средно голяма държава членка, която от периферна държава се е превърнала във фронтова държава [по въпроси като] Украйна, Русия, миграцията“. „Пред себе си имаме да правим трудни избори, но в никакъв случай не мислим да жертваме европейската солидарност. Защото ние, българите, сме се научили, че не можеш да промениш географията. Но само европейската интеграция може да превърне рисковете на географията във възможност.“
Председателят на ЕП Мартин Шулц благодари на г-н Плевнелиев за неговата „смела реч“ и добави: „Много хора в тази зала споделят Вашите виждания, а други не... Аз самият съм от първите.“
 

2016-06-11 12:57 - Несъгласие между евродепутатите относно постиженията на плана „Юнкер“
Европейския парламентЕвродепутатите изказаха остро противоречиви виждания относно напредъка на инвестиционния план за Европа, който е на стойност 315 млрд. евро, повече от година след началото му. Това се случи по време на дебат в сряда сутрин със заместник-председателя на Комисията Юрки Катайнен.
ЕНП и С&Д изразиха предпазлив оптимизъм относно Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) и намеренията на Комисията да продължи срока му на действие. Евродепутатите от по-малки групи обаче бяха скептично настроени спрямо постиженията на плана до момента.
Г-н Катайнен каза, че планът „Юнкер” е спомогнал за премахването на бариери пред инвестициите и подчерта ползите за малките и средни предприятия (МСП). Над 185 споразумения между ЕФСИ и банки ще предоставят финансиране на над 150 000 МСП, каза той. След това добави, че Комисията планира да представи предложения по-късно тази година за удължаване на тригодишния срок на ЕФСИ и да разшири инвестициите от него и за трети страни.
  кликни тук за повече...

2016-06-09 15:28 - Нови правила, целящи да се намали бюрокрацията, свързана с официалните документи
Европейския парламентЕвропейският парламент прие днес регламента, предложен от Комисията с цел да се намалят разходите и формалностите за гражданите, които трябва да представят официален документ в друга държава от ЕС.

Понастоящем гражданите, които се преместват или живеят в друга държава от ЕС, трябва да заверяват издадените им официални документи (например удостоверение за раждане, брак или смърт), за да докажат, че те са автентични. С новия регламент ще отпадне необходимостта от такава заверка при представянето на официални документи, издадени в държава от ЕС, на органите на друга държава членка и няма да се налага да се преминава през свързаните с нея бюрократични процедури.
Регламентът се отнася единствено до автентичността на официалните документи, така че държавите членки ще продължат да прилагат своите национални правила относно признаването на съдържанието и действието на официалните документи, издадени в други държави от Съюза.
  кликни тук за повече...

2016-06-07 13:37 - Комисията обявява нова рамка за партньорство в областта на миграцията
Европейския съюзЕвропейската комисия представи планове за нова, ориентирана към резултатите рамка за партньорство, за да мобилизира и съсредоточи действията и ресурсите на ЕС във външната ни дейност за управление на миграцията. ЕС ще се стреми към специално адаптирани партньорства с ключови държави на произход и транзитно преминаване, като се използват всички политики и инструменти, с които разполага ЕС, за да се постигнат конкретни резултати. Въз основа на европейската програма за миграцията приоритетите са спасяването на човешки живот по море, увеличаването на връщанията, предоставянето на възможност на мигрантите и бежанците да останат по-близо до домовете си и в дългосрочен план — подпомагане на развитието на третите държави, за да се отстранят първопричините за незаконната миграция. Приносът на държавите членки в тези партньорства — дипломатически, технически и финансов — ще бъде от основно значение за постигането на резултати.
  кликни тук за повече...

2016-05-24 13:59 - Екопроект от България спечели европейска награда "Натура 2000" за 2016 г.
Европейския съюзКомисар Вела обяви лауреатите на наградите „Натура 2000“ за 2016 г. Шестте награди са за проекти от България, Латвия, Испания, Обединеното кралство и трансгранични проекти от Белгия, Франция, Гърция, България, Унгария, Финландия и Норвегия. С годишните награди „Натура 2000“ се отличават постижения в опазването на околната среда в ЕС и се повишава осведомеността за инициативи в тази област, които са от полза както за
качеството на живот на гражданите, така и за икономиката, от която зависи техният просперитет. „Натура 2000“ е мрежа от над 27 000 защитени зони, която обхваща 18 % от сухоземната територия на ЕС и над 5 % от неговата морска територия. Целта на мрежата е да се защитава и подобрява природното наследство на Европа, като по този начин се осигурява дългосрочното оцеляване на най-ценните и застрашени видове. Измежду 24 финалисти бяха избрани за победители шест проекта от България, Латвия, Испания, Обединеното кралство и трансгранични проекти от Белгия и Франция, както и от Гърция, България, Унгария, Финландия и Норвегия. Комисарят по въпросите на околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела обяви победителите на церемония в Брюксел на 23 май и заяви: „Още веднъж имам честта да приветствам чудесната работа, която победителите и всички финалисти вършат за опазване наобщото ни природно наследство. Тези инициативи допринасят много за това още дълги години да можем да се радваме на природните блага. Тази година над 37 000 души участваха в гласуването за наградата на гражданите на ЕС“ — с 50% повече от миналата година. Това показва значението на тези награди за повишаването на осведомеността за усилията за опазване на биологичното
разнообразие в цяла Европа“. Повече информация за победителите и за ролята на зоните от „Натура 2000“ в опазването на
биоразнообразието в Европа : http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/awards/
 

2016-05-12 13:56 - ЕП с нов призив за задължително обозначаване на произхода на месото и млякото
Европейския парламентОбозначаването на страната на произход трябва да е задължително за месото и млякото, отново заявиха евродепутатите в незаконодателна резолюция, гласувана в четвъртък. Задължителното обозначаване ще подсили доверието на потребителите в хранителните продукти, като направи снабдителната верига по-прозрачна, казват те.
Етикети, посочващи страната или мястото на произход, трябва да станат задължителни за всички видове мляко за пиене, както и за млечни и месни продукти, казват евродепутатите. Те също така добавят, че Европейската комисия и държавите членки трябва да обмислят възможността за разширяване на обхвата на задължителното посочване на страната или мястото на произход, за да включва и други храни с една-единствена съставка или храните с една основна съставка.
С цел европейските потребители да бъдат по-добре информирани, с оглед на скандала с конското месо и други случаи на измами с храни, както и за да се гарантира по-голяма степен на прозрачност по цялата верига за доставки на храна, обозначаването на произхода трябва да е задължително и за месото в преработените храни, се казва в текста, който беше приет с 422 гласа „за“, 159 „против“ и 68 „въздържал се“.
Евродепутатите посочват следните данни:
–    84% от гражданите на ЕС смятат за необходимо обозначаването на произхода на млякото (проучване на Евробарометър от 2013 г.);
–    88% смятат такова обозначаване за необходимо при месото (различно от говеждото, свинското, овчото, козешкото и пилешкото месо, които вече са покрити);
–    над 90% смятат такова обозначаване за необходимо при преработените храни.
Те отбелязват, че в доклада на Комисията се посочва, че оперативните разходи за задължително етикетиране на страната на произход за видовете месо, попадащи в неговия обхват, ще бъдат относително ниски.
 

 Покажи архивираните новини>>
АКТУАЛНО

 Оценка на поколението информационни центрове

Europe Direct за 2013 — 2017 г.

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/2013-2017-EDICs?surveylanguage=bg

==========================================

Анкетна карта на Европа Директно Враца, към Търговско-промишлена палата Враца  "Удовлетвореност на клиента"

План за действие на Европа Директно Враца за 2016г.Бюлетин

Бюлетин май - юни 2016

Бюлетин март - април 2016

Бюлетин януари - февруари 2016

------------------

Бюлетин архив 2015

Бюлетин архив 2014

Бюлетин архив 2013 

Бюлетин архив 2012

Бюлетин архив 2011

Бюлетин архив 2010

Бюлетин архив 2009

 

 

Новини от:
Европейския парламент
Европейския съюз
Категории събития

Събития от Европа

Събития от Враца

Събития от страната

Публикации
2013 Европейска година на гражданите
2012 - Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията
2011 - Европейска година на доброволчеството2010 - Европейска година на борбата с бедността и социалното изключване
2009 - Европейска година на творчеството и иновациите

Полезни връзкиEвропейски награди за предприемачество 

 

Powered by
phpWebThings powered
 Този сайт е създаден  с помощта на phpWebThings 1.5bg.
(c)2003 Copyright, Европа Директно Враца & phpwebthings
  Страницата обработена за 1.3985 секунди - 25 заявки