ЕВРОПЕЙСКИ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР
ЕВРОПА ДИРЕКТНО - ВРАЦА
Меню
Библиотека

БИБЛИОТЕЧЕН
КАТАЛОГ
на ТПП ВРАЦА

За връзка с нас

Можете да се свържете с EUROPE DIRECT - Враца по следните начини:

 •  телефон: (092) 660271, 660273

 •  e-mail адрес: еudirect-vratsa@online.bg

Можете да се свържете с Европейския информационен център Europe direct чрез безплатен телефонен номер: 0080067891011 от всяко място в 27-те страни-членки на ЕС.

Полезни връзки 

 

Потребители онлайн
Сега има:
1 гости онлайн.
Посетители
Днес:
Хита10
Посетители8
Този месец:
Хита476514
Посетители11676
Общо:
Хита523927
Посетители14485
Новини

 
2014-07-17 13:44 - Борба с измамите: значителен напредък, но са необходими повече усилия
Европейския съюзПостигнат e значителен напредък, но държавите членки трябва да положат повече усилия
Съгласно годишния доклад на Комисията относно защитата на финансовите интереси държавите членки трябва да задълбочат усилията си за предотвратяване, разкриване и докладване на измамите, засягащи финансовите средства на ЕС. В доклада се съдържат подробни препоръки относно областите, в които националните органи следва да обърнат специално внимание. В него се констатира, че установените измами при разходването на средства на ЕС съставляват по-малко от 0,2 % от всички средства. Въпреки това Комисията е на мнение, че на национално равнище следва да се положат по-големи усилия както в борбата, така и в разкриването на измами. Поради това в годишния доклад относно защитата на финансовите интереси се препоръчва, наред с другото, държавите членки да преразгледат своите системи за контрол, за да се гарантира, че те са целенасочени и съобразени с риска.
Съгласно доклада положителен е фактът, че на национално равнище е отбелязан добър напредък по отношение на прилагането на нови правила и политики, които ще засилят борбата срещу измамите в идните години. Наред с това през последните 5 години на равнището на ЕС е отбелязан значителен напредък в изграждането на по-стабилна среда за борба с измамите. След цялостното им разгръщане тези инициативи могат да намалят значително равнището на измамите.
  кликни тук за повече...

2014-07-17 13:42 - Депутатите призоваха за достъп до качествени работни места за 5,3 млн. младежи
Европейския парламентЕвропейският парламент призова за засилване на мерките за борба с безработицата сред младите хора, включително минимални общи стандарти за професионалното обучение и достойните трудови възнаграждения с резолюция, приета в четвъртък. Финансирането от ЕС на програми, свързани със заетостта, също следва да се увеличи в бъдещите бюджети, добавиха те.

Устойчивият икономически растеж е невъзможен без намаляване на неравнопоставеността, гласи текстът, който беше одобрен от 502 гласа „за“, 112 гласа „против“ и 22 гласа „въздържал се“. Текстът предупреждава, че младежката безработица е достигнала безпрецедентно високи равнища, средно 23% в целия ЕС, с върхови стойности от над 50% в някои държави членки. Общо 5,3 милиона европейци на възраст под 25 години са безработни.
  кликни тук за повече...

2014-07-15 15:54 - ЕП избра Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК
Европейския съюзС 422 гласа „за“ Европейският парламент, чрез тайно гласуване, избра Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия. 5-годишният мандат на новия председател на ЕК трябва да започне на 5 ноември тази година. При гласуването в Парламента Юнкер се нуждаеше от подкрепата на поне 376 членове на ЕП от общо 751.

422 бяха гласовете „за“, 250 „против“, 47 се въздържаха. Общия брой на подадените гласове беше 729, като 10 от тях бяха невалидни.

За първи път в историята на ЕС Европейският парламент избра, а не просто одобри председателя на Европейската комисия, предложен от Европейския съвет, следвайки последните промени в процедурните правила от Договора от Лисабон от декември 2009 година.
  кликни тук за повече...

2014-07-10 13:21 - ПРОИЗВОДСТВА ОТ М. ЮЛИ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯ
Европейския съюзС ежемесечния пакет от решенията във връзка с установяването на неизпълнение на задължения от страна на държавите членки Европейската комисия предприема правни действия срещу държавите, които не изпълняват надлежно своите задължения, произтичащи от законодателството на ЕС. Тези решения обхващат редица сектори и имат за цел да осигурят правилното прилагане на законодателството на ЕС в интерес на гражданите и предприятията.
Днес Комисията прие 420 решения, включително 29 мотивирани становища и 12 решения за предявяване на иск пред Съда на Европейския съюз. По-долу е представено обобщение на основните решения. За повече информация относно производствата за установяване на неизпълнение на задължения от държави членки вж. MEMO/12/12.
  кликни тук за повече...

2014-07-09 17:31 - 1 млрд. евро за проекти на публично-частни партньорства
Европейския съюзДнес партньорства в областта на научните изследвания между ЕС, частния сектор и държавите членки представиха първите си покани за привличане на проекти и партньори по програмата на ЕС за научноизследователска дейност и иновации „Хоризонт 2020“, чийто бюджет е 80 млрд. евро. Мобилизираните в рамките на първия кръг на финансиране 1,13 млрд. евро обществени средства, които ще бъдат допълнени с подобна сума от частните партньори, ще бъдат насочени към проекти за подобряване качеството на живота и постигане на по-конкурентоспособна европейска промишленост на световния пазар. Темите включват нови методи за лечение на диабет и очни заболявания, както и въвеждане на десетки задвижвани с водород пътни превозни средства и станции за зареждане (вж. MEMO/14/468).
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви: „За да се справим с огромните предизвикателства пред нас ни е нужно обединение на най-блестящите умове от академичните среди, бизнеса, включително МСП, научно-изследователските институти и другите организации. Публично-частните партньорства са всъщност това — обединяване на силите за постигане на по-качествен живот за европейските граждани, създаване на работни места и повишаване на конкурентоспособността ни. С първите покани към частния сектор с бюджет от 1,1 млрд. евро, които са част от седемгодишен пакет за насърчаване на растежа и създаването на работни места с бюджет от над 22 млрд. евро, те са плод на стремежа ни да съсредоточим въздействието на бюджета на ЕС върху възстановяването. Техните резултати ще продължават да надхвърлят самостоятелния потенциал не само на отделните държави или дружества, а дори на ЕС.“
  кликни тук за повече...

2014-07-02 16:16 - Дебат след срещата на върха: Призивът за промяна трябва да бъде чут
Европейския парламентПолитиките на ЕС трябва да отразят призива за промяна, отправен от избирателите, заявиха в сряда лидерите на повечето парламентарни групи в дебат за резултатите от срещата на върха от 26—27 юни. Държавните глави бяха разкритикувани, че не са отчели промяната в настроенията. Първият дебат на новия Парламент бе проведен в присъствието на председателите на Европейския съвет и на Комисията, Херман ван Ромпой и Жозе Мануел Барозу.
  кликни тук за повече...

2014-07-02 11:13 - Депутатите избраха 14-те заместник-председатели на ЕП
Европейския парламентВсички 14 заместник-председатели на Европейския парламент бяха избрани в рамките на три последователни гласувания. Шестима бяха избрани още на първи тур, трима- на втори тур. Останалите петима бяха избрани с обикновено мнозинство по време на третия тур.

Новите 14 заместник-председатели на Европейския парламент:

Антонио Таяни (ЕНП, Италия) - 452 гласа, първи тур
Мейрийд Макгинес (ЕНП, Ирландия) - 441 гласа, първи тур
Райнер Виланд (ЕНП, Германия) - 437 гласа, първи тур
Рамон Луис Валкарсел Сисо (ЕНП, Испания) - 406 гласа, първи тур
Илдико Гал-Пелц (ЕНП,Унгария) - 400 гласа, първи тур
Адина Йоана Вълян (ЕНП, Румъния) - 394 гласа, първи тур

Корина Крецу (С&Д, Румъния) - 406 гласа, втори тур
Силви Гийом (С&Д, Франция) - 406 гласа, втори тур
Давид Сасоли (С&Д, Италия) - 394 гласа, втори тур

Оли Рен (АЛДЕ, Финландия) - 377 гласа, трети тур
Александър Граф Ламбсдорф (АЛДЕ, Германия) - 365 гласа, трети тур
Улрике Луначек (Зелените/ЕСА, Австрия) - 319 гласа, трети тур
Димитрис Пападимулис(ЕОЛ/СЗЛ, Гърция) - 302 гласа, трети тур
Ришард Чарнецки(ЕКР, Полша) - 284 гласа, трети тур

Задължения на заместник-председателите

Заместник-председателите могат да заместват председателя, като изпълняват неговите функции, когато това е необходимо, включително могат да председателстват пленарни заседания. Те са също така членове на Бюрото — органът, който отговаря за всички административни и организационни въпроси, както и за въпросите, свързани с персонала.
 

2014-07-02 11:11 - Мартин Шулц бе преизбран за председател на ЕП
Европейския парламентЕвропейските депутати преизбраха Мартин Шулц за председател на Европейския парламент за следващите две години и половина. 58 годишният германски евродепутат ще заема този пост до януари 2017 година. За него гласуваха 409 членове на Европейския парламент при общо 612 валидни гласа в първия тур от изборите за председателското място.

Шулц е първият председател в историята на Европейския парламент, който е преизбран за втори мандат.

В краткото си обръщение към членове на Европейския парламент непосредствено след гласуването, Шулц благодари за оказаното му доверие и заяви: „За мен е изключителна чест да бъда първият председател на европейския парламент, преизбран за втори мандат. Приемам задълженията си изключително сериозно, защото ние сме сърцето на европейската демокрация и сме отговорни да приемаме нормативните актове и да следим за тяхното изпълнение. Значително мнозинство от депутатите заявиха, че водещият кандидат в изборите за Европейски парламент трябва да заеме председателското място в Европейската комисия и немска дума — „шпицкандидат“ — стана европейска дума.“

Шулц подчерта и че членовете на Европейския парламент трябва „да се стремят да покажат на хората, които търгуват с ЕС, че следва да се придържат към принципите на правовата държава, а не към правото на по-силния. Ако ЕС защити хората, ние ще си върнем отново доверието им, независимо от техния произход и пол. Спазването на принципите на уважение и на човешко достойнство следва да бъдат в основата на всичко, което правим. Нека да работим и да има конструктивен дебат!“

Вдясно може да откриете линк към цялото изказване на председателя на ЕП.
  кликни тук за повече...

2014-06-25 15:27 - Околна среда : Заделени са 239 млн. евро за предложения за проекти
Европейския съюзПрез 2014 г. са заделени 239 млн. евро за предложения за проекти
Европейската комисия отправи първата покана за представяне на предложения по програмата LIFE за финансиране на проекти в областта на околната среда. През 2014 г. подпрограмата на LIFE за околната среда ще предостави 238,86 млн. евро за разработване и внедряване на новаторски отговори на екопредизвикателствата в Европа, като се фокусира върху опазването на природата и биологичното разнообразие, ефикасното използване на ресурсите, както и управлението на околната среда и информацията във връзка с нея.
Европейският комисар по въпросите на околната среда Янез Поточник заяви: „Новаторските европейски проекти в областта на опазването на природата и околната среда ще бъдат финансирани повече от всякога. Инвестирането в икономика с ефективно използване на ресурсите ще допринесе за постигането на устойчив растеж и ще помогне за осъществяването на национално и местно равнище на планове и стратегии в ключови области на политика като околна среда, отпадъци, въздух и вода.“
Подпрограмата е част от програмата на ЕС LIFE за периода 2014—2020 г. През следващите седем години тя ще предостави 2,592 милиарда евро за околната среда. Тя ще подкрепя и по-добро управление, разпространяване на информация и повишаване на осведомеността по въпросите на околната среда.
Заинтересованите организации се приканват да започнат подготовка възможно най-рано, като разработват идеите си за проекти, изграждат партньорства със съответните заинтересовани лица и търсят допълнителна финансова подкрепа. При „традиционните“ проекти Комисията приветства най-вече предложенията по приоритетните проектни теми на многогодишната работна програма LIFE за 2014—2017 г.
Крайният срок за подаване на заявления за традиционни проекти е 16 октомври 2014 г., а за интегрирани — 10 октомври 2014 г. Следващата покана за представяне на предложения по програма LIFE ще бъде публикувана тази есен, като неин обект ще бъде оперативната подкрепа на организациите с нестопанска цел, действащи на европейско равнище в областта на климата и околната среда.
Контекст
LIFE е програма на ЕС за финансиране, по която от началото ѝ през 1992 г. са съфинансирани над 4000 проекта. Програмата на ЕС LIFE за околната среда и климата 2014—2020 г. е разделена на два програмни периода: 2014—2017 г. и 2018—2020 г.
 

2014-06-18 14:20 - Нов европейски паспорт на уменията в областта на хотелиерството и ресторантьорст
Европейския съюзЕвропейската комисия представи европейския паспорт на уменията в областта на хотелиерството и ресторантьорството — инструмент, чиято цел е да се улесни контактът между търсещите работа и работодателите в сектора на хотелиерството, ресторантьорството и туризма в Европа. Паспортът на уменията дава възможност за преодоляване на езиковите бариери от страна на работниците и работодателите и за сравняване на уменията на работниците с цел улесняване на набирането на персонал в сектора. Паспортът е достъпен на Европейския портал за професионална мобилност EURES на всички официални езици на ЕС. В бъдеще ще има паспорти и за други сектори.
Комисарят в областта на заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор заяви: „Европейския паспорт на уменията в областта на хотелиерството и ресторантьорството е важен практически инструмент за насърчаване на мобилността на работниците, особено на младите хора, в сектор, който има голям потенциал за растеж. Тази инициатива също така е добър пример за социален диалог между организации на работници и на работодатели на европейско равнище и се надяваме да видим подобно сътрудничество и в други сектори на пазара на труда“.
  кликни тук за повече...

 Покажи архивираните новини>>
АКТУАЛНО

Анкетна карта на Европа Директно Враца, към Търговско-промишлена палата Враца  "Удовлетвореност на клиента"

План за действие на Европа Директно Враца за 2013г.

План за действие на Европа Директно Враца за 2012г.

Цели и дейности на Европа Директно Враца за 2011г.Бюлетин

Месечен бюлетин:

Бюлетин 1 - януари и февруари

Бюлетин 2 - март и април

Бюлетин 3 - май и юни

-------------------

- Архив 2013

- Архив 2012

- Архив 2011

- Архив 2010

- Архив 2009

Новини от:
Европейския парламент
Европейския съюз
Категории събития

Събития от Европа

Събития от Враца

Събития от страната

Публикации
2013 Европейска година на гражданите
2012 - Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията
2011 - Европейска година на доброволчеството2010 - Европейска година на борбата с бедността и социалното изключване
2009 - Европейска година на творчеството и иновациите

Полезни връзкиEвропейски награди за предприемачество 

 

Powered by
phpWebThings powered
 Този сайт е създаден  с помощта на phpWebThings 1.5bg.
(c)2003 Copyright, Европа Директно Враца & phpwebthings
  Страницата обработена за 0.9697 секунди - 25 заявки