ЕВРОПЕЙСКИ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР
ЕВРОПА ДИРЕКТНО - ВРАЦА
Меню
Библиотека

БИБЛИОТЕЧЕН
КАТАЛОГ
на ТПП ВРАЦА

За връзка с нас

Можете да се свържете с EUROPE DIRECT - Враца по следните начини:

 •  телефон: (092) 660271, 660273

 •  e-mail адрес: еudirect-vratsa@online.bg

Можете да се свържете с Европейския информационен център Europe direct чрез безплатен телефонен номер: 0080067891011 от всяко място в 27-те страни-членки на ЕС.

Полезни връзки 

 

Потребители онлайн
Сега има:
1 гости онлайн.
Посетители
Днес:
Хита163
Посетители19
Този месец:
Хита581722
Посетители13434
Общо:
Хита629135
Посетители16243
Новини

 
2015-04-09 13:24 - Европейската комисия отпусна 66,5 млн. евро от фонд "Солидарност"
Европейския съюзКомисията отпусна на България, Италия и Румъния помощ в размер на 66,5 млн. евро от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз във връзка с трите природни бедствия, сполетели тези страни през 2014 г.

Помощта — 1,98 млн. евро за България, 56 млн. евро за Италия и почти 8,5 млн. евро за Румъния — има за цел отчасти да покрие разходите за възстановителни дейности след наводненията. По-конкретно, средствата ще се изразходват за възстановяване на жизненоважни услуги и инфраструктура, за покриване на разходите за спешни и спасителни операции и за почистване в засегнатите региони.
 

2015-04-01 12:11 - ЕК започва процедури за установяване на нарушение
Европейския съюзЕвропейската комисия взе решение днес да поиска официално от България, Унгария, Литва и Словакия да представят съображенията си относно своите закони, които регулират придобиването на земеделски земи. Тези нормативни актове съдържат няколко разпоредби, които могат да се считат за ограничаващи свободното движение на капитали и свободата на установяване по смисъла на правото на ЕС. Всякакви ограничения на тези залегнали в Договора основни свободи трябва да бъдат надлежно обосновани и да съответстват на принципите за недопускане на дискриминация и за пропорционалност.
Макар че държавите членки имат право да определят свои собствени правила за насърчаване на развитието на селските райони, за запазване на земята за селскостопански цели и за избягване на спекулативен натиск върху цените на земята, това трябва да се извършва в границите, предвидени в правото на ЕС.
  кликни тук за повече...

2015-04-01 11:54 - „Възможности и предизвикателства пред европейското земеделие в рамките на прегов
Европейския парламент„Възможности и предизвикателства пред европейското земеделие в рамките на преговорите по ТПТИ“ е темата на конференцията, която българският евродепутат Момчил Неков ще организира на 3 април от 10.30 ч. в Дома на Европа на ул. „Г.С. Раковски“ № 124.
Конференцията, организирана в партньорство с Информационното бюро на Европейския парламент (ЕП), ще може да се гледа на живо на europarl.bg. Включете се в дискусията и онлайн в Twitter @EP_Bulgaria и @MomchilNekov с хаштаг #ТПТИ. Регистрацията се прави предварително по електронен път. Моля да потвърдите участието си на адрес momchil.nekov-office@ep.europa.eu до 01.04.2015 г. включително.
  кликни тук за повече...

2015-04-01 11:54 - Конкурс за доброволец в Европейските информационни мрежи
Европейския съюзЦентър за развитие на човешките ресурси, съвместно с ИЦ „Европа Директно”-София, Европейски потребителски център-България, EURES – България, Enterprise Europe Network – България и EURAXESS – България, обявява стартирането на конкурс за доброволец, който ще има възможност да осъществи по 2 седмици неплатена доброволческа дейност във всяка една от изброените eвропейски информационни мрежи.
http://www.hrdc.bg/ed_files/file/konkurs_2015.pdf
 

2015-03-27 12:09 - Димитър Бербатов посети Европейската комисия
Европейския съюзГолямата звезда на българския футбол, нападателят Димитър Бербатов, посети днес централната сграда на Европейската комисия "Берлемон" по покана на заместник-председателя Кристалина Георгиева. Футболистът беше придружен от своя личен агент г-н Емил Данчев. Тримата говориха за възможностите да се насърчи масовият и професионалният спорт в България и за значението на спорта в ежедневието на 33 000 служители на Европейската комисия, за които г-жа Георгиева отговаря. 
Заместник-председателят на Европейската комисия поздрави футболния шампион с успехите на настоящия му футболен клуб "Монако", който преди дни се класира за четвъртфинала на Шампионската лига. Димитър Бербатов и Емил Данчев запознаха г-жа Георгиева с плановете си да изградят детска футболна академия "Димитър Бербатов" в София , която да възпита следващото поколение спортисти на България. Нападателят и неговият агент очакват академията да привлече нови почитатели на футбола и да насърчи ежедневната физическа активност сред младежите и техните родители. Г-жа Георгиева приветства идеята – чудесен пример за инвестиция в по-доброто бъдеще на българските деца и възможност те да развиват интересите си в България.
  кликни тук за повече...

2015-03-26 12:15 - Секторът на млякото в ЕС се подготвя за края на квотите за мляко и млечни продук
Европейския съюзДействието на квотния режим за мляко и млечни продукти в ЕС изтича на 31 март 2015 г. Въведен за пръв път през 1984 г., когато производството в ЕС значително надхвърля търсенето, квотният режим е един от инструментите за преодоляване на тези структурни излишъци.
Последователните реформи на Общата селскостопанска политика на ЕС доведоха до засилване на пазарната ориентация на сектора, а успоредно с това и до предоставяне на набор от други, по-целенасочени инструменти за подпомагане на производители в уязвими области — като планински райони, където производствените разходи са по-високи
Повече информация за края на квотите за сектора можете да намерите на специализирания сайт на Комисията : http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-4694_bg.htm
 

2015-03-26 12:12 - Европейската комисия започва проучване на конкуренцията в сектора на електроннат
Европейския съюзМаргрете Вестегер — европейският комисар, който отговаря за политиката в областта на конкуренцията, обяви днес на конференция в Берлин предстоящо предложение за започване на проучване на конкуренцията в сектора на електронната търговия. В Европа все повече стоки и услуги се търгуват по интернет. Същевременно трансграничните онлайн продажби в рамките на ЕС нарастват бавно. Това се дължи отчасти на езиковите бариери, на предпочитанията на потребителите и на разликите в законодателствата на отделните държави членки. Наблюдават се обаче признаци, че някои предприятия предприемат мерки за ограничаване на трансграничната електронна търговия. Секторното проучване ще бъде съсредоточено върху по-доброто идентифициране и преодоляване на тези мерки, в съответствие с приоритетите на Комисията за създаване на свързан цифров единен пазар. Комисар Вестегер ще внесе своето предложение до Комисията през идните седмици.
Комисар Вестегер подчерта: „Крайно време е да бъдат премахнати оставащите пречки пред електронната търговия, която е жизненоважна част от истинския цифров единен пазар в Европа.
Благодарение на предвиденото секторно проучване Комисията ще разбере по-добре и ще предприеме действия срещу пречките пред електронната търговия в полза на европейските граждани и европейския бизнес.“
Европейските граждани са активни потребители на онлайн услуги. През 2014 г. около половината от всички потребители в ЕС са пазарували онлайн. Въпреки това обаче едва около 15 % от тях са купували онлайн от продавач в друга държава — членка на ЕС. Това показва, че в ЕС продължават да съществуват значителни трансгранични пречки пред електронната търговия.
Например техническите пречки, като блокирането на географски принцип, могат да възпрепятстват достъпа на потребителите до някои уебсайтове на база местожителство или чрез данните на кредитната карта.
Поради това комисар Вестегер реши да предложи на колегиума на членовете на Комисията да бъде предприето проучване на конкуренцията в сектора на електронната търговия, което да подпомогне постигането на целите на Комисията за изграждане на цифров единен пазар.
Секторното проучване ще бъде съсредоточено върху частните, и по-специално върху договорните пречки пред трансграничната електронна търговия с цифрово съдържание и със стоки. В хода на проучването Комисията възнамерява да събере информация от голям брой заинтересовани страни
във всички държави членки.
Получените благодарение на секторното проучване знания не само ще подпомогнат прилагането на конкурентното право в областта на електронната търговия, но ще подпомогнат и различни законодателни инициативи, които Комисията възнамерява да предприеме, за да стимулира цифровия единен пазар.
Ако, след като резултатите бъдат анализирани, Комисията открие конкретни проблеми по отношение на конкуренцията, тя може да започне разследване по конкретни случаи, за да гарантира спазването на разпоредбите на ЕС относно ограничителните търговски практики и
злоупотребата с господстващо положение на пазара (членове 101 и 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС)).
Това обявление идва един ден, след като колегиумът на членовете на Комисията обсъди стратегията за цифровия единен пазар, която ще бъде обявена през май 2015 г.
 

2015-03-26 12:00 - Минута мълчание за жертвите на самолетната катастрофа и на нападението в Тунис
Европейския парламентСесията на Европейския парламент започна с минута мълчане в памет на жертвите на самолетната катастрофа във Френските Алпи на 24 март и на терористичната атака в музея „Бардо“ в Тунис на 18 март. Председателят на Парламента Мартин Шулц изрази най-дълбоко съчувствие към близките и приятелите на загиналите.
Шулц отбеляза, че сред 150-те жертви има шестима души екипаж и 16 ученици от Халтерн, Германия, връщали се от обмен в Испания. Целият град е покрусен от загубата, каза той.
Председателят на ЕП изрази и съболезнования към семействата и приятелите на жертвите на терористичния акт в музея „Бардо“ в Тунис на 18 март. Подобни атаки свидетелстват за разрастването на фанатичния фундаментализъм, заяви той.

Промени в дневния ред
Заседанието беше удължено до 23.00 часа.
Изявлението на ЕК за Европейската политика за съседство беше отложено за бъдещо заседание и заменено от изказване на върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини в 19.00 часа относно терористичната атака в Тунис. То беше последвано от изявления от политическите групи.
На сесията през април в Страсбург ще бъде гласувана резолюция по повод Международния ден на ромите и признаването на официалния ден в памет на ромите, станали жертва на геноцид през Втората световна война.
 

2015-03-26 11:56 - Европейският парламент одобри заем от 1,80 милиарда евро за Украйна
Европейския парламентПланът за отпускането на 1,8 милиарда евро в средносрочни заеми, с които да се подпомогне балансът на изпадналата в рецесия Украйна, беше одобрен от депутатите в сряда. ЕС ще вземе външни заеми и ще предостави средствата  на Украйна, като запази лихвения процент. Изплащането ще бъде обвързано с ангажимента на Украйна за изпълнението на структурни реформи, с които да се решат проблемите, допринесли за сегашната криза.

„Резултатът от днешното гласуване е силно политическо послание не само към Киев, показващо на Украйна, че ЕС стои твърдо зад нея, но и към онези страни, които се стремят да ни видят разединени в опитите ни да подпомогнем Украйна“, заяви докладчикът Габриелюс Ландсбергис (ЕНП, Литва).

Депутатите подкрепиха предложението на Комисията без промени с 492 гласа „за“, 107 „против“ и 13 въздържали се.
  кликни тук за повече...

2015-03-25 12:15 - ЕК започна обсъждане на стратегията за цифров единен пазар
Европейския съюзКолегиумът на членовете на Европейската комисия проведе днес първото обсъждане на стратегията за цифровия единен пазар, която трябва да бъде представена през май. Комисарите набелязаха основните области, върху които Комисията ще съсредоточи работата си, за да предизвика реални промени в областта на информационните технологии, както за потребителите, така и за предприятията.

Комисията „ Юнкер“ определи като приоритет премахването на пречките за създаването на цифров единен пазар, така че свободите на единния пазар на ЕС да се „цифровизират“ и да се спомогне за растежа и създаването на работни места на нашия континент.
  кликни тук за повече...

 Покажи архивираните новини>>
АКТУАЛНО

Анкетна карта на Европа Директно Враца, към Търговско-промишлена палата Враца  "Удовлетвореност на клиента"

План за действие на Европа Директно Враца за 2015г.Бюлетин

Бюлетин януари февруари 2015

------------------

Бюлетин архив 2014

-----------------

Бюлетин архив 2013

----------------

 

Бюлетин архив 2012

----------------

Бюлетин архив 2011

----------------

 

Бюлетин архив 2010

----------------

 

Бюлетин архив 2009

 

 

Новини от:
Европейския парламент
Европейския съюз
Категории събития

Събития от Европа

Събития от Враца

Събития от страната

Публикации
2013 Европейска година на гражданите
2012 - Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията
2011 - Европейска година на доброволчеството2010 - Европейска година на борбата с бедността и социалното изключване
2009 - Европейска година на творчеството и иновациите

Полезни връзкиEвропейски награди за предприемачество 

 

Powered by
phpWebThings powered
 Този сайт е създаден  с помощта на phpWebThings 1.5bg.
(c)2003 Copyright, Европа Директно Враца & phpwebthings
  Страницата обработена за 1.1609 секунди - 25 заявки