ЕВРОПЕЙСКИ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР
ЕВРОПА ДИРЕКТНО - ВРАЦА
Меню
Библиотека

БИБЛИОТЕЧЕН
КАТАЛОГ
на ТПП ВРАЦА

За връзка с нас

Можете да се свържете с EUROPE DIRECT - Враца по следните начини:

 •  телефон: (092) 660271, 660273

 •  e-mail адрес: еudirect-vratsa@online.bg

Можете да се свържете с Европейския информационен център Europe direct чрез безплатен телефонен номер: 0080067891011 от всяко място в 27-те страни-членки на ЕС.

Полезни връзки 

 

Потребители онлайн
Сега има:
1 гости онлайн.
Посетители
Днес:
Хита114
Посетители22
Този месец:
Хита509107
Посетители12200
Общо:
Хита556520
Посетители15009
Новини

 
2014-10-22 11:43 - Ключов дебат с Жан-Клод Юнкер за новата Европейска комисия
Европейския парламентДнес от 9.00 ч. новоизбраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще представи екипа и работната си програма. След изявленията на лидерите на политически групи е предвиден дебат за разпределението на ресорите и приоритетите на институцията. В 12:00 ч. Парламентът ще гласува новия състав на Комисията.

Г-н Юнкер ще има възможността да отговори на писмата с оценките на Парламента за всеки кандидат-комисар, които ще бъдат приети на Председателския съвет  на политическите групи във вторник вечер. В 12.00 ч., след изявленията на председателите на политически групи, Парламентът ще одобри (или отхвърли) състава на новата Европейска комисия, като цяло.

Европейският парламент избира или отхвърля Комисията с мнозинство чрез поименно електронно гласуване. Ако бъде одобрен, новият състав на Комисията ще встъпи длъжност на 1 ноември 2014 г. за петгодишен период. След като кандидатите предоставиха отговори на писмените въпроси на европейските депутати, те бяха изслушани от комисиите съответстващи на ресорите им в периода между 29 септември и 20 октомври.

Видео запис на дебата (изберете 22.10.2014 г.)
http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/plenary/search-by-date

Видео запис от пресконференцията (след гласуването)
http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/other-events/schedule

EbS+ (изберете 22.10.2014)
http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?sitelang=en&page=3&institution=0&date=10/22/2014
 

2014-10-22 11:42 - Три български номинации за Гражданската награда на Европейския парламент
Европейския съюзТри са българските номинации за тазгодишното издание на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент, предложени от български евродепутати. Трите номинации ще бъдат оценени и класирани от национално жури и ще се състезават за място сред лауреатите заедно с кандидатури от всички 28 държави членки. Ето и номинациите:
•    Младите доброволци от Варна, от името на Момчил Неков (С&Д);
•    Сдружение Тук-Там, от името на Ева Паунова (ЕНП);
•    Христо Христов, от името на д-р Андрей Ковачев (ЕНП).
Наградата за европейски гражданин се предоставя за изключителни постижения в някоя от следните области: насърчаване на по-доброто разбирателство и по-тясната интеграция между гражданите на Европейския съюз; улесняване на трансграничното сътрудничество; провеждането на дейности, които дават конкретен израз на ценностите в Хартата за основните права на Европейския съюз. Всеки депутат от ЕП има право да номинира всяка година по един кандидат, който може да е отделен гражданин, група граждани, асоциация или организация.
  кликни тук за повече...

2014-10-08 16:05 - Носителите на наградата за литература на ЕС за 2014 г.
Европейския съюзДнес на панаира на книгата във Франкфурт бяха обявени носителите на Наградата за литература на Европейския съюз за 2014 г. С тази награда се отличават най-добрите новоизгряващи автори в Европа. Тазгодишните лауреати са: Бен Блуши (Албания), Милен Русков (България), Ян Немец (Чехия), Макис Цитас (Гърция), Одни Ейр (Исландия), Янис Йоневс (Латвия), Армин Йори (Лихтенщайн), Пиер Мейлак (Малта), Огнен Спахич (Черна гора), Маренте де Моор (Нидерландия), Углеша Шайтинак (Сърбия), Биргюл Огуз (Турция) и Иви Уайлд (Обединеното кралство).
Наградата за литература на Европейския съюз е предназначена за представители на държави, участващи в програмата за култура и творчество на ЕС – „Творческа Европа“. Всяка година национални журита в една трета от държавите — 13 този път — посочват отличените автори. В информационната бележка по-долу ще намерите автобиографиите на авторите и резюмета на отличените книги.
„Моите най-искрени поздравления към лауреатите на наградата за литература на Европейския съюз“, заяви Андрула Василиу, европейски комисар по образованието, културата, многоезичието и младежта. „Тази награда е предназначена за най-добрите новоизгряващи автори в Европа, независимо от тяхната държава на произход и езика, на който творят. Целта е да се представи най-добрата европейска съвременна литература, да се насърчат международните продажби и да се популяризира преводът, публикацията и четенето на литературни произведения от други държави. В рамките на новата програма на ЕС „Творческа Европа“ се предоставят безвъзмездни средства за превод, благодарение на които авторите имат възможност да привлекат читатели отвъд националните и езиковите граници.“
Всички отличени автори получават по 5000 евро. Освен това наградата е допълнителна реклама за тях и им осигурява международна видимост. Техните издатели получават стимул да кандидатстват за финансиране от ЕС за превода на отличените книги на други европейски езици с цел разпространение на нови пазари.
  кликни тук за повече...

2014-10-08 16:02 - ДОКЛАДИ НА ЕК ЗА НАПРЕДЪКА НА СТРАНИТЕ ОТ ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ И ТУРЦИЯ
Европейския съюзДнес Европейската комисия представи докладите относно напредъка на страните от Западните Балкани и Турция за членство в ЕС.
Документите представят постигнатото от седемте страни в региона по пътя към членство в Европейския съюз. Черна Гора, със статут на страна-кандидат от 2010, води преговори по 12 глави от европейското законодателство. Сърбия започна преговори за членство през януари 2014 г. Комисията очаква политическо решение на въпроса с името на Македония и  продължава да поддържа препоръката си за започване на преговори със страната. Албания получи статут на страна-кандидат през юни 2014 г. Комисията потвърждава перспективата на Босна и Херцеговина да получи статут на страна-кандидатка, но след цялостен пакет реформи – особено в социалната и икономическата сфера. През юли 2014 г. беше подписано споразумение за асоцииране с Косово.
Комисията отчита напредъка на Турция в осъществяването на демократични реформи в определени области, както и предприетите стъпки за решаване на кюрдския въпрос.
Стратегия за разширяване на ЕС и основни предизвикателства 2014-2015: http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2014/20141008-strategy-paper_en.pdf
 

2014-09-25 17:04 - "Българско розово масло" като ново защитено географско наименование
Европейския съюзЕвропейската комисия одобри "Българско розово масло" като ново защитено географско наименование


Европейската комисия одобри добавянето на нов български продукт в регистъра на защитените географски наименования.

"Българско розово масло" е етерично масло, получено чрез дестилация на цветове от роза дамаскина. Качеството на българското розово масло се гарантира от изискването розовите цветове да бъдат обработени не по-късно от 10 – 12 часа, след като са откъснати. Около 3 500 кг розови цветове са необходими за получаването на 1 кг розово масло. Има и специални изисквания за брането на цветовете, което трябва да става от няколко часа преди зазоряване до ранните сутрешни часове, като се откъсват само отворени пъпки.

Специфичните отличителни качества на българското розово масло са богатият и траен аромат, бледият жълто-зелен цвят, балансираният състав от летливи вещества и въглеводороди. Химическите му характеристики са тясно свързани с географските особености на района и го отличават от розовите масла, произвеждани в други части на света.

Роза дамаскина традиционно се отглежда в Розовата долина в Централна България.

Наименованието ще бъде добавено в списъка на вече защитените над 1 200 европейски продукта.

Решението, публикувано в Официалния вестник на Европейския съюз:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2014:122:0012:0016:EN:PDF
 

2014-09-25 12:48 - Ако някой ви каже "flisni me mua", знаете ли какво означава или на кой език е?
Европейския съюзАко някой ви каже "flisni me mua", знаете ли какво означава или на кой език е?

И колко добре се справя европеецът с изучаването на езика на близкия си и не толкова близък съсед? Много европейци може би мислят, че едноезичният начин на живот е нормата. Всъщност, между половината и две трети от населението на света е двуезично до някаква степен, а значителна част е многоезично, т.е. притежава някакво ниво на познание на различни езици – разбиране, писане или говорене.

За да подчертае важността на изучаване на езици, Съветът на Европа създаде Европейски ден на езиците, който се отбелязва всяка година на 26 септември. Идеята зад този ден е да се окуражи многоезичността.
Повече информация за Европейския ден на езиците: http://edl.ecml.at/
  кликни тук за повече...

2014-09-23 17:26 - Най-добрите млади учени в Европа бяха избрани във Варшава
Европейския съюзПрез последната седмица библиотеката на Варшавския университет бе пълна с обещаващи млади учени. 110 изследователи на възраст между 14 и 20 години в условия на силна конкуренция представиха своите проекти с надеждата да впечатлят международното жури. Те се състезаваха за наградите в 26-ия годишен конкурс на Европейския съюз за млади учени (EUCYS), приключил днес с церемонията по награждаване. Освен правото да се причислят към най-добрите млади учени в Европа победителите получиха и парични награди на обща стойност 62 500 евро, както и други привлекателни награди, например пътувания с научна цел (MEMO/14/536).
Първите три награди, всяка от по 7000 евро, спечелиха Жоао Педро Ещасио Гашпар Гонсалвеш де Араужо от Португалия за проекта „A natural characterization of semilattices of rectangular bands and groups of exponent two“, Мариана де Пиньо Гарсия и Матилде Гонсалвеш Морейра да Силва от Португалия за проекта „Smart Snails“ и Лубош Воздецки от Чешката република за проекта „Rolling Friction“. Тази година вторите награди бяха връчени на участници от Ирландия, България и Словения за оригинални проекти в областта на математиката и химията. С трите трети награди бяха отличени проекти от Литва, Обединеното кралство и Германия.
  кликни тук за повече...

2014-09-19 13:47 - Епидемията „Ебола“ в западна Африка е предизвикателство за глобалната сигурност
Европейския парламентОгнищата на епидемията, предизвикана от вируса „Ебола“ в западна Африка, бяха подценени от международната общност. Те вече представляват предизвикателство за глобалната сигурност, заявиха членовете на ЕП в резолюция, гласувана в четвъртък. На фона на перспективата за социално-икономически срив в засегнатите държави, трябва да се обсъди възможността за разполагане на военни сили под знамето на ООН, както и да се ускори достъпът да съществуващи лечения.

Съществува спешна необходимост от финансови средства и от оперативен капацитет, включително от квалифицирани човешки и логистични ресурси, се заявява в резолюцията, която беше приета с вдигане на ръка. Според членовете на ЕП следва да бъде разгледана и възможността за използване на военни и граждански сили под ръководството на генералния секретар на ООН.
  кликни тук за повече...

2014-09-19 13:46 - Европейският парламент ратифицира Споразумението за асоцииране с Украйна
Европейския парламентЕвропейският парламент даде съгласието си за споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, включващо и задълбочено и всеобхватно споразумение за свободна търговия (ЗВССТ). В същото време споразумението беше ратифицирано от парламента на Украйна в Киев. Споразумението предвижда политическо асоцииране и икономическа интеграция между ЕС и Украйна, както и свободен пазарен достъп за двете страни.

Във вторник, в Страсбург, депутатите подкрепиха споразумението с 535 гласа „за“, 127 „против“ и 35 „въздържал се“.
  кликни тук за повече...

2014-09-19 13:41 - ЕП призова за спиране на планираните споразумения с Русия в енергийния сектор
Европейския парламентЕвропейският парламент приветства признаците на надеждата в усилията за постигане на мир в Украйна и споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, но изрази притеснения относно действителните намерения на Русия в контекста на необявената „хибридна война“. С резолюция, приета в четвъртък, ЕП настоятелно призова ЕС да се противопостави на Русия и да засили подкрепата за земеделските стопани, засегнати от нейните забрани за търговия.

Депутатите приветстваха новоприетото украинско законодателство за специален статут на оспорваните райони на Донецк и Луганск, както и амнистията, одобрени от украинския парламент на 16 септември, като „важен принос към намаляване на напрежението“.
  кликни тук за повече...

 Покажи архивираните новини>>
АКТУАЛНО

Анкетна карта на Европа Директно Враца, към Търговско-промишлена палата Враца  "Удовлетвореност на клиента"

План за действие на Европа Директно Враца за 2013г.

План за действие на Европа Директно Враца за 2012г.

Цели и дейности на Европа Директно Враца за 2011г.Бюлетин

Месечен бюлетин:

Бюлетин 1 - януари и февруари

Бюлетин 2 - март и април

Бюлетин 3 - май и юни

Бюлетин 4 - юли - август

-------------------

- Архив 2013

- Архив 2012

- Архив 2011

- Архив 2010

- Архив 2009

Новини от:
Европейския парламент
Европейския съюз
Категории събития

Събития от Европа

Събития от Враца

Събития от страната

Публикации
2013 Европейска година на гражданите
2012 - Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията
2011 - Европейска година на доброволчеството2010 - Европейска година на борбата с бедността и социалното изключване
2009 - Европейска година на творчеството и иновациите

Полезни връзкиEвропейски награди за предприемачество 

 

Powered by
phpWebThings powered
 Този сайт е създаден  с помощта на phpWebThings 1.5bg.
(c)2003 Copyright, Европа Директно Враца & phpwebthings
  Страницата обработена за 1.3284 секунди - 25 заявки