ЕВРОПЕЙСКИ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР
ЕВРОПА ДИРЕКТНО - ВРАЦА
Меню
Библиотека

БИБЛИОТЕЧЕН
КАТАЛОГ
на ТПП ВРАЦА

За връзка с нас

Можете да се свържете с EUROPE DIRECT - Враца по следните начини:

 •  телефон: (092) 660271, 660273

 •  e-mail адрес: еudirect-vratsa@online.bg

Можете да се свържете с Европейския информационен център Europe direct чрез безплатен телефонен номер: 0080067891011 от всяко място в 27-те страни-членки на ЕС.

Полезни връзки 

 

Потребители онлайн
Сега има:
2 гости онлайн.
Посетители
Днес:
Хита49
Посетители11
Този месец:
Хита512135
Посетители12285
Общо:
Хита559548
Посетители15094
Новини

 
2014-10-30 12:17 - ЕС финансира ключови инфраструктурни проекти за енергетиката на България
Европейския съюзДнес държавите членки се договориха да отпуснат 647 милиона евро в подкрепа на ключови приоритетни инфраструктурни проекти. Основната част от средствата се предоставят за проекти в газовия сектор в региона на Балтийско море, както и в Източноцентрална и Югоизточна Европа. Финансирането се осигурява по програма на ЕС, наречена „Механизъм за свързване на Европа“. Финансираните проекти ще увеличат енергийната сигурност на Европа и ще спомогнат за прекратяване на откъснатостта на някои държави членки от енергийните мрежи на  ЕС. Те също така ще допринесат за завършването на европейския енергиен пазар и интегрирането на възобновяеми енергийни източници към електроенергийната мрежа.
  кликни тук за повече...

2014-10-28 16:18 - Запознайте се с Poppy — робот с отворен код
Европейския съюзЗапознайте се с Poppy, първия хуманоиден робот, който е създаден чрез триизмерен печат и е изцяло с отворен код (@poppy_project). Poppy е робот, който всеки може да конструира и програмира. Това означава, че той не е предназначен само за учени и инженери — неговите създатели искат да го включат в професионалното обучение и да дадат възможност на учащите да експериментират.
Poppy е създаден във Франция от екипа Flowers в Inria, който разработва компютърни модели и модели на роботи като инструменти за изучаване на процесите на развитие на човека. Д-р Пиер-Ив Удейе, получател на начални субсидии на Европейския научноизследователски съвет (ЕНС) в областта на компютърните науки и информатиката, обяснява: „Много малко са изследванията на ползите от триизмерния печат и неговото взаимодействие с компютърните науки в учебната среда. С нашата платформа Poppy предлагаме на учебните заведения и преподавателите начин да развиват творчеството на учащите в области като механика, компютърни науки, електроника и триизмерен печат“.
  кликни тук за повече...

2014-10-24 14:30 - 12 града кандидатстват за наградата „Европейска зелена столица“ за 2017 г.
Европейския съюзКрайният срок за подаване на кандидатури за участие в конкурса за наградата „Европейска зелена столица“ за 2017 г. изтече. Кандидатури подадоха следните градове:
•    Бурса (Турция)
•    Кашкайш (Португалия)
•    Корк (Ирландия)
•    Есен (Германия)
•    Хертогенбос (Нидерландия)
•    Истанбул (Турция)
•    Лахти (Финландия)
•    Лисабон (Португалия)
•    Неймеген (Нидерландия)
•    Печ (Унгария)
•    Порто (Португалия)
•    Умео (Швеция)

Европейският комисар по околната среда Янез Поточник заяви: „Наградата „Европейска зелена столица“ е отличие за високите постижения на градове, които ценят своята околна среда. Конкурсът се провежда вече осма година и е радостно, че много от големите градове в Европа кандидатстват, някои от тях даже повторно, за участие в него. Победителите до момента са вдъхновяващ пример за това как градовете могат да се променят. Пожелавам късмет на всички градове, подали кандидатура за участие в изданието за 2017 г.“
  кликни тук за повече...

2014-10-24 14:28 - Европейската комисия установи 177 млрд. евро несъбрани приходи от ДДС в ЕС за 20
Европейския съюзПрез 2012 г. са били изгубени приходи от ДДС в размер на около 177 млрд. евро поради неспазване на правилата или несъбиране, показва най-новото проучване за несъответствието в приходите от ДДС, публикувано днес от Европейската комисия.
Проучването съдържа подробни данни за разликите в размера на дължимия и действително събрания ДДС в 26 държави от ЕС (без Кипър) през 2012 г.
Представени са и основните тенденции във връзка с несъответствията по отношение на ДДС, както и анализ на ефекта от икономическите условия и политическите решения върху приходите от този данък.
 

2014-10-23 14:38 - Депутатите удължиха безмитния достъп на Украйна до европейските пазари
Европейския парламентЕвропейският парламент подкрепи удължаването на безмитния достъп за украинските стоки до европейския пазар.

Депутатите гласуваха с 497 гласа „за“, 78 „против“ и 56 „въздържал се“ първоначалното предложение на Комисията и така удължиха мярката, без да я отменят.

„При така създалата се ситуация удължаването на действието на автономните търговски мерки за Украйна доказва, че ЕС може да действа бързо и решително. Това е доказателство и за нашата политическа воля и морална отговорност“, заяви докладчикът Габриелиус Ландсбергис (ЕНП, Литва). Той добави, че това ще даде на украинския бизнес шанс да се подготви за влизането в сила на „Споразумението за дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия“ в началото на 2016 година.
  кликни тук за повече...

2014-10-23 14:32 - Управлението на стреса на работното място
Европейския съюзУправлението на стреса на работното място е във фокуса на тазгодишната Европейска седмица за безопасност и здраве при работа

Стартира Европейската седмица за безопасност и здраве при работа 2014, която е един от акцентите на кампанията „Здравословни работни места – управлявай стреса!“ за 2014-2015 г. От 20 до 24 октомври в цяла Европа предстоят стотици събития по темата. Под мотото „Здравословни работни места – управлявай стреса“ Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA) и партньорските й организации си поставят за цел да предизвикат широка публична дискусия в Европа относно стреса и психосоциалните рискове на работното място и как заедно да се справяме с тях.

По повод кампанията директорът на EU-OSHA, д-р Криста Седлачек, сподели: ‘Това е проблем, който може да струва много скъпо както по отношение на здравето на работещите, така и на бизнеса. Като вземем предвид, че стресът, свързан с работното място, е вторият по значимост здравен проблем в Европа и че психичните заболявания струват на бизнеса около 240 милиона евро годишно, това е тема, която просто не можем да подминем. Както е видно от пълната програма със събития през тази седмица, нашата мрежа в Европа се справя отлично с мисията да информира по-добре работодателите и работещите на континента.’
  кликни тук за повече...

2014-10-22 11:43 - Ключов дебат с Жан-Клод Юнкер за новата Европейска комисия
Европейския парламентДнес от 9.00 ч. новоизбраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще представи екипа и работната си програма. След изявленията на лидерите на политически групи е предвиден дебат за разпределението на ресорите и приоритетите на институцията. В 12:00 ч. Парламентът ще гласува новия състав на Комисията.

Г-н Юнкер ще има възможността да отговори на писмата с оценките на Парламента за всеки кандидат-комисар, които ще бъдат приети на Председателския съвет  на политическите групи във вторник вечер. В 12.00 ч., след изявленията на председателите на политически групи, Парламентът ще одобри (или отхвърли) състава на новата Европейска комисия, като цяло.

Европейският парламент избира или отхвърля Комисията с мнозинство чрез поименно електронно гласуване. Ако бъде одобрен, новият състав на Комисията ще встъпи длъжност на 1 ноември 2014 г. за петгодишен период. След като кандидатите предоставиха отговори на писмените въпроси на европейските депутати, те бяха изслушани от комисиите съответстващи на ресорите им в периода между 29 септември и 20 октомври.

Видео запис на дебата (изберете 22.10.2014 г.)
http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/plenary/search-by-date

Видео запис от пресконференцията (след гласуването)
http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/other-events/schedule

EbS+ (изберете 22.10.2014)
http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?sitelang=en&page=3&institution=0&date=10/22/2014
 

2014-10-22 11:42 - Три български номинации за Гражданската награда на Европейския парламент
Европейския съюзТри са българските номинации за тазгодишното издание на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент, предложени от български евродепутати. Трите номинации ще бъдат оценени и класирани от национално жури и ще се състезават за място сред лауреатите заедно с кандидатури от всички 28 държави членки. Ето и номинациите:
•    Младите доброволци от Варна, от името на Момчил Неков (С&Д);
•    Сдружение Тук-Там, от името на Ева Паунова (ЕНП);
•    Христо Христов, от името на д-р Андрей Ковачев (ЕНП).
Наградата за европейски гражданин се предоставя за изключителни постижения в някоя от следните области: насърчаване на по-доброто разбирателство и по-тясната интеграция между гражданите на Европейския съюз; улесняване на трансграничното сътрудничество; провеждането на дейности, които дават конкретен израз на ценностите в Хартата за основните права на Европейския съюз. Всеки депутат от ЕП има право да номинира всяка година по един кандидат, който може да е отделен гражданин, група граждани, асоциация или организация.
  кликни тук за повече...

2014-10-08 16:05 - Носителите на наградата за литература на ЕС за 2014 г.
Европейския съюзДнес на панаира на книгата във Франкфурт бяха обявени носителите на Наградата за литература на Европейския съюз за 2014 г. С тази награда се отличават най-добрите новоизгряващи автори в Европа. Тазгодишните лауреати са: Бен Блуши (Албания), Милен Русков (България), Ян Немец (Чехия), Макис Цитас (Гърция), Одни Ейр (Исландия), Янис Йоневс (Латвия), Армин Йори (Лихтенщайн), Пиер Мейлак (Малта), Огнен Спахич (Черна гора), Маренте де Моор (Нидерландия), Углеша Шайтинак (Сърбия), Биргюл Огуз (Турция) и Иви Уайлд (Обединеното кралство).
Наградата за литература на Европейския съюз е предназначена за представители на държави, участващи в програмата за култура и творчество на ЕС – „Творческа Европа“. Всяка година национални журита в една трета от държавите — 13 този път — посочват отличените автори. В информационната бележка по-долу ще намерите автобиографиите на авторите и резюмета на отличените книги.
„Моите най-искрени поздравления към лауреатите на наградата за литература на Европейския съюз“, заяви Андрула Василиу, европейски комисар по образованието, културата, многоезичието и младежта. „Тази награда е предназначена за най-добрите новоизгряващи автори в Европа, независимо от тяхната държава на произход и езика, на който творят. Целта е да се представи най-добрата европейска съвременна литература, да се насърчат международните продажби и да се популяризира преводът, публикацията и четенето на литературни произведения от други държави. В рамките на новата програма на ЕС „Творческа Европа“ се предоставят безвъзмездни средства за превод, благодарение на които авторите имат възможност да привлекат читатели отвъд националните и езиковите граници.“
Всички отличени автори получават по 5000 евро. Освен това наградата е допълнителна реклама за тях и им осигурява международна видимост. Техните издатели получават стимул да кандидатстват за финансиране от ЕС за превода на отличените книги на други европейски езици с цел разпространение на нови пазари.
  кликни тук за повече...

2014-10-08 16:02 - ДОКЛАДИ НА ЕК ЗА НАПРЕДЪКА НА СТРАНИТЕ ОТ ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ И ТУРЦИЯ
Европейския съюзДнес Европейската комисия представи докладите относно напредъка на страните от Западните Балкани и Турция за членство в ЕС.
Документите представят постигнатото от седемте страни в региона по пътя към членство в Европейския съюз. Черна Гора, със статут на страна-кандидат от 2010, води преговори по 12 глави от европейското законодателство. Сърбия започна преговори за членство през януари 2014 г. Комисията очаква политическо решение на въпроса с името на Македония и  продължава да поддържа препоръката си за започване на преговори със страната. Албания получи статут на страна-кандидат през юни 2014 г. Комисията потвърждава перспективата на Босна и Херцеговина да получи статут на страна-кандидатка, но след цялостен пакет реформи – особено в социалната и икономическата сфера. През юли 2014 г. беше подписано споразумение за асоцииране с Косово.
Комисията отчита напредъка на Турция в осъществяването на демократични реформи в определени области, както и предприетите стъпки за решаване на кюрдския въпрос.
Стратегия за разширяване на ЕС и основни предизвикателства 2014-2015: http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2014/20141008-strategy-paper_en.pdf
 

 Покажи архивираните новини>>
АКТУАЛНО

Анкетна карта на Европа Директно Враца, към Търговско-промишлена палата Враца  "Удовлетвореност на клиента"

План за действие на Европа Директно Враца за 2013г.

План за действие на Европа Директно Враца за 2012г.

Цели и дейности на Европа Директно Враца за 2011г.Бюлетин

Бюлетин януари - февруари

Бюлетин март - април

Бюлетин май - юни

Бюлетин юли - август

Бюлетин септември - октомври

-----------------

Бюлетин архив 2013

----------------

 Бюлетин архив 2012

 

Новини от:
Европейския парламент
Европейския съюз
Категории събития

Събития от Европа

Събития от Враца

Събития от страната

Публикации
2013 Европейска година на гражданите
2012 - Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията
2011 - Европейска година на доброволчеството2010 - Европейска година на борбата с бедността и социалното изключване
2009 - Европейска година на творчеството и иновациите

Полезни връзкиEвропейски награди за предприемачество 

 

Powered by
phpWebThings powered
 Този сайт е създаден  с помощта на phpWebThings 1.5bg.
(c)2003 Copyright, Европа Директно Враца & phpwebthings
  Страницата обработена за 0.9579 секунди - 25 заявки