ЕВРОПЕЙСКИ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР
ЕВРОПА ДИРЕКТНО - ВРАЦА
Меню
Библиотека

БИБЛИОТЕЧЕН
КАТАЛОГ
на ТПП ВРАЦА

За връзка с нас

Можете да се свържете с EUROPE DIRECT - Враца по следните начини:

 •  телефон: (092) 660271, 660273

 •  e-mail адрес: еudirect-vratsa@online.bg

Можете да се свържете с Европейския информационен център Europe direct чрез безплатен телефонен номер: 0080067891011 от всяко място в 27-те страни-членки на ЕС.

Полезни връзки 

 

Потребители онлайн
Сега има:
1 гости онлайн.
Посетители
Днес:
Хита754
Посетители71
Този месец:
Хита779270
Посетители15961
Общо:
Хита826683
Посетители18770
Новини

 
2016-01-21 08:59 - Европейска гранична и брегова охрана за защита на външните граници на Европа
Европейския съюзЕвропейската комисия прие важен набор от мерки за управление на външните граници на ЕС и за защита на Шенгенското пространство без вътрешни граници.
Комисията предлага да се създаде Европейска гранична и брегова охрана, за да се осигури силно и споделено управление на външните граници на ЕС. С цел допълнително повишаване на сигурността за гражданите на Европа Комисията предлага също така да се въведат систематични проверки на всички лица, които влизат или излизат от Шенгенското пространство.
Комисията публикува  и  три доклада за напредъка по изпълнението на мерките за справяне с бежанската криза в Италия, Гърция и Западните Балкани. В докладите се оценява напредъка по изграждането на системата от горещи точки в Гърция и Италия, както и изпълнението на мерките приети на лидерската среща за миграционния маршрут през Западните Балкани през октомври 2015 г.
 

2016-01-21 08:58 - Предложение за нов глобален модел за финансиране на хуманитарната помощ в света
Европейския съюзНов глобален модел на финансиране на хуманитарната помощ в света предложи Работна група на високо равнище на ООН, ръководена от заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Г-жа Георгиева представи доклада по темата на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун в неделя в Дубай. През май 2015 г. той възложи на експертите да потърсят системни решения за затваряне на огромната дупка във финансирането на хуманитарната помощ, която в момента възлиза на 15 милиарда долара.
"Това е проблем, който при наличие на добра политическа воля, може да бъде решен. В този наш богат свят никой не бива да умира или да живее в унижение заради липса на пари", каза г-жа Георгиева при представянето на доклада. Според нея подпомагането на хора в нужда е не само морално задължение, но също е в интерес на отделните държави, тъй като нестабилността в един регион може да има глобални последици.
Работната група предлага да се разшири базата за финансиране на хуманитарната помощ,  вместо да се разчита на малък брой дарители, и да се подобри ефикасността и прозрачността в дейността на хуманитарните организации.
Докладът ще бъде обсъден на първата световна хуманитарна среща на високо равнище, която ще се състои през май в Истанбул.
Кристалина Георгиева е съпредседател на Групата на високо равнище на ООН за финансиране на глобалната хуманитарна помощ заедно със султана на Перак, Малайзия, Назрин Шах.
Европейският съюз и страните-членки са най-големият донор на хуманитарна помощ в света.
 

2016-01-21 08:55 - Евродепутатите искат да намалят допустимия процент захар в бебешките храни
Европейския парламентПредложение за правила на ЕС, които биха позволили бебешките храни да продължат да съдържат до три пъти повече захар от препоръчаното от Световната здравна организация, беше блокирано от Европейския парламент в сряда, тъй като не защитават пеленачетата и малките деца от затлъстяване. Вместо това, евродепутатите настояват за намаляване на съдържанието на захар до препоръчаните от СЗО стойности.
„Днешният вот е важна стъпка за осигуряване на правила на ЕС за бебешките храни, за които здравето да е първостепенен приоритет. Предложението на Комисията щеше да разреши бебешките храни да съдържат значително по-високи нива на захар от препоръчаните от Световната здравна организация. Въвеждането на такива високи нива на захар в храните, особено в толкова ранна възраст, щеше да допринесе за повишаване на равнищата на детско затлъстяване и би могло да се отрази на развиващите се вкусови предпочитания при децата. Особено за кърмачета и малки деца добавената захар трябва да бъде сведена до минимум“, каза Кийт Тейлър (Зелените, Великобритания), който беше изготвил възражението.
  кликни тук за повече...

2016-01-21 08:54 - Нидерландското председателство
Европейския парламентНидерландското председателство: преодоляване на скептицизма и бежанската криза
„Трябва да постигнем конкретни резултати, които да са със сигурност видими, за да преодолеем скептицизма в Европа... Спазването на обещанията и придържането към договореностите трябва да бъде новото нормално положение в Европа. Сделката си е сделка“, каза министър-председателят Марк Рюте в началото на дебата относно нидерландското председателство на Съвета в сряда в Страсбург.
Преодоляването на бежанската криза е върховният приоритет на холандското председателство
Господин Рюте заяви, че споразуменията с Турция трябва бързо да бъдат изпълнени, за да се намали напрежението по външните граници на ЕС. Той подчерта нуждата условията за посрещане на бежанците да бъдат направени безопасни, особено в Гърция, да се поставят под контрол, горещите точки да бъдат вкарани в действие и регистрацията на бежанците да бъде уредена. „Сегашният брой не може да се поддържа. Времето ни изтича. Имаме нужда от рязко намаление в следващите шест до осем седмици“, каза той.
Други приоритети на председателството ще включват стимулиране на растежа и заетостта, засилване на стабилността на еврозоната, възползване от възможностите на единния пазар (цифров и на услуги) и намаляване на прекалените нормативни изисквания, които ограничават хората и компаниите.
 

2016-01-21 08:52 - ЕП иска стоп на гео-блокирането и засилване на електронната търговия и иновации
Европейския парламентБлокирането на достъпа до електронни услуги и стоки на базата на IP или пощенски адрес или държава на издаване на кредитна карта не е обосновано и трябва да бъде прекратено. Това казва ЕП в резолюция, гласувана във вторник. ЕС трябва да се възползва от възможностите, които се откриват от новите технологии като големите информационни масиви, компютърните услуги „в облак“ и интернет на предметите.
„Ние гарантирахме, че този доклад относно цифровизацията на европейската икономика, общество и публична администрация определя законодателни и незаконодателни действия, които са от полза за потребителите и съхраняват конкурентните европейски социални пазарни икономики“, каза съдокладчикът от комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите Евелин Гебхарт (С&Д, Германия).
„Европа вече изпусна две иновационни вълни. Първо бяха социалните мрежи, а после и икономиката на споделянето. Ако не искаме да изпуснем и следващата вълна, трябва да гледаме към интернет на предметите, големите информационни масиви и комуникациите между машини. Те могат радикално да променят нашата икономика и законодателството трябва да отразява това“, заяви другият съдокладчик от комисията по промишленост, изследвания и енергетика Кая Калас (АЛДЕ, Естония).
  кликни тук за повече...

2015-12-12 16:43 - ЕП призовава за стратегия на ЕС за борба с радикализацията на млади европейци
Европейския парламентТерористичните атентати в Париж още веднъж подчертаха нуждата от координирани действия на страните членки и ЕС за предотвратяване на радикализацията и борба с тероризма. Това казва ЕП в обща резолюция, приета в сряда. В нея се излагат конкретни предложения за обща стратегия за борба с екстремизма, която трябва да се прилага особено онлайн, в затворите и чрез образование и социално включване.
Резолюция, изготвена от Рашида Дати (ЕНП, Франция), беше приета с 548 гласа „за“, 110 „против“ и 36 „въздържал се“.
Засилване на обмена на информация между страните членки
Парламентът предлага създаването на европейски черен списък с джихадисти и заподозрени в джихадистки тероризъм и подчертава нуждата от общо определение на „чужди бойци“, което да позволи криминалното производство срещу тях, когато се завръщат в ЕС. Той също така призовава страните членки да гарантират, че чуждите бойци се поставят под съдебен контрол и – при нужда – под административно задържане. Това трябва да става при завръщането им в Европа и да продължава, докато се извършва съответното съдебно производство.
Резолюцията подчертава нуждата от задължителни и систематични проверки по външните граници на ЕС. Тя настоява също така за засилване на обмена на информация между националните служби за сигурност и Европол, за да може заподозрените в тероризъм да бъдат по-добре откривани и следени. Евродепутатите призовават страните членки и да се възползват повече от инструменти като информационната система на Шенген.
Евродепутатите подчертават своята решимост да работят за постигане на споразумение за резервационните данни на пътниците в ЕС (EU PNR) преди края на 2015 г. При все това те подчертават, че това е само един инструмент в борбата срещу тероризма. Има нужда от всеобхватна антитерористична стратегия.
  кликни тук за повече...

2015-12-12 16:41 - Интересът към политиките на ЕС e нараснал според проучване на Евробарометър
Европейския парламентВсе повече хора се интересуват като цяло от политиките на ЕС (54%, което е с 11 процентни пункта повече от 2013 г.) и все повече европейци смятат, че техните страни са се облагодетелствали от членството си в ЕС (60%, с 6% повече от юни 2013 г.), показва последният Евробарометър, поръчан от Европейския парламент и публикуван в понеделник. Проучването установява явни различия между страните по всички разгледани въпроси. В България, например, подкрепата за членството в ЕС спада, като българите са и сред европейците, които не са особено заинтересовани от политиките на ЕС. От друга страна, България е страната, заедно с Люксембург, където ЕП се възприема най-положително от гражданите – 37% възприемат образа на Парламента като „изцяло положителен“.

Проучването, проведено сред 28 150 европейци на възраст над 15 години, се състоя между 19 и 29 септември – период, когато пристигането на бежанци по границите на ЕС и трагични смъртни случаи на мигранти бяха широко отразени в медиите.
  кликни тук за повече...

2015-12-12 16:38 - Европейската комисия инвестира 160,6 млн. евро в 96 нови екологични проекта
Европейския съюзДвата български проекта :
LIFE „Природа и биоразнообразие“ (2 проекта – 7,0 млн.)

Светло бъдеще за черния лешояд (НПО „Зелени Балкани“ — Стара Загора):  С проекта ще се подпомогне завръщането на черния лешояд (Aegypius monachus) в България. Целта е в България да се създаде гнездова популация на вида, като 48 лешояда се преместят и освободят на специално приготвени места. В рамките на проекта ще бъдат осигурени местообитания и източници на храна за лешоядите и ще се работи за намаляване на заплахите, като отравяне или сблъсъци с електрически стълбове. Той ще допринесе за изпълнението на Балканския план за опазване на лешоядите.


Земя за царския орел (Българско дружество за защита на птиците): Проектът е съсредоточен върху всички зони от „Натура 2000“, които са от голямо значение за царския орел в България. Ще се изпробват модели за възстановяване и устойчиво управление на пасища и ще се възстановят хранителни местообитания. Също така ще бъдат изградени изкуствени гнезда и ще бъдат подсилени стратегическото планиране и националната законодателна рамка, за да се гарантира дългосрочното опазване на вида.
  кликни тук за повече...

2015-12-12 16:36 - ЕС улеснява достъпа до онлайн съдържание и онлайн продажбите в ЕС
Европейския съюзВ изпълнение на Стратегията за цифров единен пазар, Комисията представи днес две предложения, с които се цели да се осигури по-добра защита на потребителите, които пазаруват онлайн на територията на ЕС, и да се спомогне за разширяване на онлайн продажбите на предприятията. 

Една от основните цели на Стратегията за цифров пазар е да осигури по-добър достъп за потребителите и бизнеса до онлайн стоки и услуги в цяла Европа. Електронната търговия расте, но пълният ѝ потенциал продължава да е нереализиран, както за предприятията, така и за потребителите в Европа: само 12% от търговците на дребно в ЕС извършват продажби онлайн за потребители в други държави от ЕС, докато три пъти повече търговци (37%) продават онлайн в рамките на собствената си държава. Аналогично, само 15% от потребителите купуват онлайн от друга държава в ЕС, докато броят на хората, купуващи онлайн в собствената си държава, е приблизително три пъти по-голям (44%).
  кликни тук за повече...

2015-11-20 09:59 - 113 млн. евро инвестиции в рибарството и аквакултурите в България
Европейския съюзЕС прие програма за 113 милиона евро инвестиции в рибарството и аквакултурите в България
Европейската комисия прие в края на миналата седмица ключов инвестиционен пакет за морския сектор, рибарството и аквакултурите в България. За периода 2014 —2020 година общата сума по програмата от около 113 милиона евро включва над 88 милиона евро от фондовете на ЕС.
"Тези над 200 милиона лева означават по-сигурна работа и доходи за хиляди рибари, по-стабилни рибни запаси, по-чисти морски и речни води. От това ще спечелят всички, заети в рибния сектор, а до трапезата на българите ще стига повече и по-качествена риба. С одобрението на тази програма пълният пакет от европейско финансиране до 2020 г. в размер на 32 млрд. лева е на разположение на страната ни. Очаквам час по-скоро тези пари да се превърнат в успешни проекти, които променят живота на хората към по-добро", заяви Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор "Бюджет и човешки ресурси".
  кликни тук за повече...

 Покажи архивираните новини>>
АКТУАЛНО

Анкетна карта на Европа Директно Враца, към Търговско-промишлена палата Враца  "Удовлетвореност на клиента"

План за действие на Европа Директно Враца за 2016г.Бюлетин

Бюлетин архив 2015

------------------

Бюлетин архив 2014

-----------------

Бюлетин архив 2013

----------------

 

Бюлетин архив 2012

----------------

Бюлетин архив 2011

----------------

 

Бюлетин архив 2010

----------------

 

Бюлетин архив 2009

 

 

Новини от:
Европейския парламент
Европейския съюз
Категории събития

Събития от Европа

Събития от Враца

Събития от страната

Публикации
2013 Европейска година на гражданите
2012 - Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията
2011 - Европейска година на доброволчеството2010 - Европейска година на борбата с бедността и социалното изключване
2009 - Европейска година на творчеството и иновациите

Полезни връзкиEвропейски награди за предприемачество 

 

Powered by
phpWebThings powered
 Този сайт е създаден  с помощта на phpWebThings 1.5bg.
(c)2003 Copyright, Европа Директно Враца & phpwebthings
  Страницата обработена за 1.0720 секунди - 25 заявки