ЕВРОПЕЙСКИ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР
ЕВРОПА ДИРЕКТНО - ВРАЦА
Меню
Библиотека

БИБЛИОТЕЧЕН
КАТАЛОГ
на ТПП ВРАЦА

За връзка с нас

Можете да се свържете с EUROPE DIRECT - Враца по следните начини:

 •  телефон: (092) 660271, 660273

 •  e-mail адрес: еudirect-vratsa@online.bg

Можете да се свържете с Европейския информационен център Europe direct чрез безплатен телефонен номер: 0080067891011 от всяко място в 27-те страни-членки на ЕС.

Полезни връзки 

 

Потребители онлайн
Сега има:
1 гости онлайн.
Посетители
Днес:
Хита131
Посетители29
Този месец:
Хита498608
Посетители12001
Общо:
Хита546021
Посетители14810
Новини

 
2014-09-19 13:47 - Епидемията „Ебола“ в западна Африка е предизвикателство за глобалната сигурност
Европейския парламентОгнищата на епидемията, предизвикана от вируса „Ебола“ в западна Африка, бяха подценени от международната общност. Те вече представляват предизвикателство за глобалната сигурност, заявиха членовете на ЕП в резолюция, гласувана в четвъртък. На фона на перспективата за социално-икономически срив в засегнатите държави, трябва да се обсъди възможността за разполагане на военни сили под знамето на ООН, както и да се ускори достъпът да съществуващи лечения.

Съществува спешна необходимост от финансови средства и от оперативен капацитет, включително от квалифицирани човешки и логистични ресурси, се заявява в резолюцията, която беше приета с вдигане на ръка. Според членовете на ЕП следва да бъде разгледана и възможността за използване на военни и граждански сили под ръководството на генералния секретар на ООН.
  кликни тук за повече...

2014-09-19 13:46 - Европейският парламент ратифицира Споразумението за асоцииране с Украйна
Европейския парламентЕвропейският парламент даде съгласието си за споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, включващо и задълбочено и всеобхватно споразумение за свободна търговия (ЗВССТ). В същото време споразумението беше ратифицирано от парламента на Украйна в Киев. Споразумението предвижда политическо асоцииране и икономическа интеграция между ЕС и Украйна, както и свободен пазарен достъп за двете страни.

Във вторник, в Страсбург, депутатите подкрепиха споразумението с 535 гласа „за“, 127 „против“ и 35 „въздържал се“.
  кликни тук за повече...

2014-09-19 13:41 - ЕП призова за спиране на планираните споразумения с Русия в енергийния сектор
Европейския парламентЕвропейският парламент приветства признаците на надеждата в усилията за постигане на мир в Украйна и споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, но изрази притеснения относно действителните намерения на Русия в контекста на необявената „хибридна война“. С резолюция, приета в четвъртък, ЕП настоятелно призова ЕС да се противопостави на Русия и да засили подкрепата за земеделските стопани, засегнати от нейните забрани за търговия.

Депутатите приветстваха новоприетото украинско законодателство за специален статут на оспорваните райони на Донецк и Луганск, както и амнистията, одобрени от украинския парламент на 16 септември, като „важен принос към намаляване на напрежението“.
  кликни тук за повече...

2014-09-11 13:38 - 11,9 млрд. евро за подобряване на транспортните връзки в Европа
Европейския съюзДнес Европейската комисия покани държавите членки да предложат проекти за подобряване на транспортните връзки в Европа. Наличното финансиране от ЕС е в размер на 11,9 млрд. евро.  Това е най-голямата сума, отпускана наведнъж за изграждане на транспортна инфраструктура. Страните членки разполагат със срок до 26 февруари 2015 г. да представят своите предложения.
Финансирането ще бъде насочено към 9 главни транспортни коридора, които заедно ще образуват основна транспортна мрежа и ще бъдат икономическия гръбнак на единния пазар (вж. приложената карта). С помощта на финансирането ще се отстранят пречки, ще се променят коренно връзките по направлението изток — запад и ще се рационализират трансграничните транспортни операции в полза на предприятията и гражданите в ЕС. 
Заместник-председателят на Комисията Сийм Калас, отговарящ за транспорта, заяви: „Транспортът е от основно значение за ефективността на европейската икономика, затова инвестициите в транспортни връзки с цел стимулиране на икономическото възстановяване са по-важни от всякога. Районите в Европа, които не разполагат с добри транспортни връзки, няма да бележат растеж или да процъфтяват. Държавите членки трябва да се възползват от тази възможност да кандидатстват за финансиране с цел постигане на по-добра свързаност, повишаване на конкурентоспособността и осигуряване на по-удобни и по-бързи пътувания за гражданите и предприятията.“
В рамките на новия Механизъм за свързване на Европа (МСЕ) финансирането от ЕС в областта на транспорта се увеличи три пъти до 26 млрд. евро за периода 2014 — 2020 г. (в сравнение с 8 млрд. евро за 2007 — 2013 г.).  Това е първият транш от новото финансиране в областта на транспорта.
  кликни тук за повече...

2014-09-11 13:37 - Доклад на ЕК за конкурентоспособността на промишлеността
Европейския съюзПромишлеността на ЕС притежава редица конкурентни предимства, които трябва да се използват за стимулиране на икономическия растеж въпреки трудните икономически условия в момента. Това е заключението в двата доклада за конкурентоспособността на промишлеността, публикувани днес от Комисията. Същевременно, за да се гарантира, че растежът няма да спре, ЕС и страните членки спешно трябва да обърнат внимание на редица будещи опасения области: инвестиции, достъп до финансиране, публична администрация, достъп до чуждестранни пазари, иновации и цени на енергията.
Европейският комисар по въпросите на промишлеността и предприемачеството Фердинандо Нели Ферочи заяви: „Оценявам усилията, положени от страните членки, за повишаване на конкурентоспособността на тяхната промишленост. Въпреки това все още са необходими значителни усилия. Ако се справим с липсата на инвестиции, ограничения достъп до финансиране, високите цени на енергията и неефективната публична администрация, това ще засили конкурентната позиция на нашите компании и МСП на световния пазар“.
  кликни тук за повече...

2014-09-04 16:51 - "Роле Трапезица"продукт в регистъра на храните с традиционно специфичен характер
Европейския съюзЕвропейската комисия одобри включването на още един качествен български хранителен продукт в регистъра на храните с традиционно специфичен характер - „Роле Трапезица“. Наименованието на този уникален български продукт произхожда от името на историческия хълм Трапезица в старопрестолния град на болярите — Велико Търново. Той представлява пресован сурово-сушен месен продукт, приготвен от охладен или замразен свински врат и смес от сол и натурални подправки (черен или бял пипер и чесън). Българският деликатес ще бъде добавен в списъка на над 1200 защитени продукта.
  кликни тук за повече...

2014-08-28 15:20 - По-бързи и по-точни предупреждения за наводнения
Европейския съюзПо-бързи и по-точни предупреждения за наводнения благодарение на научни изследвания в ЕС
Софтуерът за ранно предупреждение на Imprints предоставя обзор в реално време на евентуални внезапни наводнения
Навременните предупреждения за наводнения и мониторингът в реално време на извънредните ситуации при наводнения могат да спасят човешки животи и да предотвратят нанасянето на щети на собственост, инфраструктура и на околната среда. Imprints, WeSenseIt и UrbanFlood са само три примера за финансирани от ЕС проекти, в рамките на които са разработени уникални системи за прогнозиране и предупреждение за предстоящи наводнения.
  кликни тук за повече...

2014-08-19 15:23 - Европа подкрепя хуманитарната дейност
Европейския съюзВсяка година на 19 август се отбелязва Международният ден на хуманитарните дейности в памет на жертвите на нападението на централата на Организацията на обединените нации (ООН) в Багдад (Ирак) през 2003 г., което причини смъртта на 22 души, включително на специалния представител на ООН за Ирак Сержиу Виейра ди Мелу.
ЕС – в лицето на Европейската комисия и държавите членки – е най-големият донор на хуманитарна помощ в света. Дейността на ЕС в тази област се ползва с изключителна подкрепа сред европейските граждани: според последното проучване Евробарометър девет от всеки десет заявяват, че е важно ЕС да отпуска средства за хуманитарна помощ.
През 2013 г. Европейската комисия помогна на 124 милиона души в над 90 държави, а тази година продължава да помага на най-нуждаещите се, в това число на жертвите на конфликтите в Сирия, Централноафриканската република и Южен Судан, на преживелите природни бедствия в Азия, на хората, засегнати от продоволствената несигурност в Сахел, и на уязвимото население, живеещо в условия на „забравени“ кризи, като например тежкото положение на колумбийските бежанци или конфликта в щата Качин в Мианмар/Бирма.
Комисията предоставя хуманитарна помощ на тези, които най-много се нуждаят от нея, в партньорство с над 200 хуманитарни организации, включително неправителствени и международни организации, ООН и подразделенията на Червения кръст. Благодарение на солидарността на европейските граждани хиляди хуманитарни работници оказват помощ и дават надежда на жертвите на конфликти и природни бедствия. Осигуряването на безпрепятствен и безопасен достъп до жертвите е от съществено значение за спасяването на живота на хората в нужда.
  кликни тук за повече...

2014-08-12 16:55 - Повторно използване на водата в Европа – какво мислите?
Европейския съюзПовторното използване на водата не е широко разпространено в Европа. По-голяма част от отпадъчните води от градските пречиствателни станции просто се излива в реки и езера. Повишаването на повторната употреба на вода обаче може да ни помогне да отговорим на нарастващите проблеми, свързани с недостига на вода и сушите, и същевременно да понижим риска от замърсяване от отпадъчни води и разходите за пречистване на водата. Повторното използване на водата също така оказва по-слабо въздействие върху околната среда, отколкото набавянето ѝ от други източници, като например междурегионални трансфери или обезсоляване на вода.
Въпреки тези предимства и значителния потенциал за по-нататъшно развитие, съществуват няколко причини, поради които нивото на повторна употреба е толкова ниско, включително:
•    липсата на общи екологични/здравни стандарти на ЕС за повторно използване на водата,
•    евентуални пречки пред свободното движение на селскостопански продукти, напоявани с повторно използвана вода,
•    неподходящи бизнес модели и ценообразуване по отношение на водата,
•    недостатъчна осведоменост на заинтересованите страни относно ползите от повторно използване на водата,
•    липса на обществена подкрепа,
•    технически пречки и неясноти от научна гледна точка.
  кликни тук за повече...

2014-08-12 16:52 - Комисията изпраща изложение на възраженията до „Български енергиен холдинг“
Европейския съюзЕвропейската комисия уведоми „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) за своето предварително становище, че териториалните ограничения за препродажба в споразуменията на БЕХ с търговските му партньори за доставка на електричество на българския нерегулиран пазар за електрическа енергия на едро може да представляват нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Подобни условия ограничават свободата на купувачите да избират къде да препродават електроенергията, закупена от БЕХ. Изпращането на изложението на възраженията не предопределя крайния изход на разследването.
Комисията има опасения, че като налага ограничения относно мястото на препродажба на доставяната електроенергия, БЕХ — традиционното държавно вертикално интегрирано енергийно дружество в България, би могло да  възпрепятства конкуренцията на нерегулирания пазар за електрическа енергия на едро в страната.
  кликни тук за повече...

 Покажи архивираните новини>>
АКТУАЛНО

Анкетна карта на Европа Директно Враца, към Търговско-промишлена палата Враца  "Удовлетвореност на клиента"

План за действие на Европа Директно Враца за 2013г.

План за действие на Европа Директно Враца за 2012г.

Цели и дейности на Европа Директно Враца за 2011г.Бюлетин

Месечен бюлетин:

Бюлетин 1 - януари и февруари

Бюлетин 2 - март и април

Бюлетин 3 - май и юни

Бюлетин 4 - юли - август

-------------------

- Архив 2013

- Архив 2012

- Архив 2011

- Архив 2010

- Архив 2009

Новини от:
Европейския парламент
Европейския съюз
Категории събития

Събития от Европа

Събития от Враца

Събития от страната

Публикации
2013 Европейска година на гражданите
2012 - Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията
2011 - Европейска година на доброволчеството2010 - Европейска година на борбата с бедността и социалното изключване
2009 - Европейска година на творчеството и иновациите

Полезни връзкиEвропейски награди за предприемачество 

 

Powered by
phpWebThings powered
 Този сайт е създаден  с помощта на phpWebThings 1.5bg.
(c)2003 Copyright, Европа Директно Враца & phpwebthings
  Страницата обработена за 0.8648 секунди - 25 заявки